Yoga, dincolo de sport

Foarte multi oameni au o conceptie gresita despre Yoga, crezand ca este doar despre fitness si exercitii fizice. O alta conceptie gresita este ca Yogasanele (sau Asanele) sunt pur si simplu niste miscari ale corpului si pozitii dificil de efectuat, care ajuta la tonifierea musculaturii.

Da, asanele ajuta la tonifierea muschilor. La fel ca pilates-ul si alte forme de miscari ale corpului. Dar yoga si yogasanele sunt mult mai mult decat trucuri de fitness.

Yoga a aparut in Occident undeva in jurul secolulul al XIX-lea si al XX-lea datorita indienilor. Dupa cum era de asteptat, a fost un mare succes. Dar, pentru a ajunge sa aiba succes, aceasta forma de terapie a fost promovata ca mod de antrenament sportiv, nu ca arta.

Asta trebuie sa intelegem cu totii. Yoga este un mod de viata. Nu este un ritual care trebuie indeplinit, este un obicei care face parte din viata. Scopul final pe care il are aceasta arta este eliberarea sau Moksha. Dar yoga are un impact imens asupra vietii noastre de zi cu zi.

Cele 5 principii de baza ale yoga sunt:

 • Asana (pozitiile);
 • Pranayama (controlul respiratiei);
 • Shavasana (relaxarea);
 • Sattvic (dieta corecta);
 • Dhyana (meditatia).

Numai atunci cand respecti toate cele cinci principii de baza te poti numi practicant yoga. Cand o persoana face yoga, aceasta se preda universului si devina una cu energia universala.

Ce beneficii ofera yoga:

Yoga are beneficii fizice, dupa cum bine stim. Dar puterea sa reala consta in efectele pe care le are asupra mintii si sufletului. Urmatoarele sunt cateva dintre beneficiile sale majore:

 • Iti perfectioneaza postura. Yoga te ajuta sa stai mai drept si sa eviti astfel problemele cu spatele. De asemenea, te determina sa fii mult mai gratios si mai tonifiat.
 • Te ajuta sa-ti controlezi emotiile. Yoga te invata sa te relaxezi, putand astfel sa iti tii in frau emotiile. De asemenea, ajuta la controlul mintii noastre si ne face mai rabdatori.
 • Te face mai fericit. Practicand yoga, chiar si simplele exercitii de respiratie sau pranayama ajuta la pomparea mai multor endorfine si dopamine in organism. Acestia sunt niste hormoni care te fac sa te simti mai fericit. Cu cat practici mai mult yoga, cu atat mai mari sunt sansele tale de a fi mai vesel, mai pozitiv si mai plin de viata.
 • Te ajuta sa te concentrezi. Ori de cate ori te simti incapabil sa te concentrezi, incearca sa practici yoga si meditatia. Meditatia iti ofera in plus o putere de observatie sporita.
 • Imbunatateste echilibrul. Ceea ce fac mai mult yogasanele este sa directioneze energia corpului intr-un anumit sens. Practicand yoga si efectuand corect pozitiile, vei putea mai usor sa directionezi energia in sensul dorit. Acest lucru te ajuta sa iti imbunatatesti echilibrul.

1 comment for “Yoga, dincolo de sport

 1. February 25, 2019 at 18:54

  YOGA nu este un sport, este o disciplina! Pentru a o practica, este nevoie de multa determinare si ambitie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *