Vreti parlament unicameral sau bicameral?

Vreti parlament unicameral sau bicameral?

parlament unicameral
Traian Basescu vrea parlament unicameral insa eu cred ca e mai bine bicameral pentru ca daca ar fi cum doreste Presedintele vom ajunge o tara unde legile vor fi facute exact dupa interesele celor care le propun si voteaza, nu va mai exista nici un filtru.

2 comments for “Vreti parlament unicameral sau bicameral?

 1. wjan09
  November 2, 2009 at 14:23

  cate vreme impartirea intre partide nu difera semnificativ de la senat la Camera dep. nu vad de ce ar trebui sa fie 2 camere.
  referitor la corectia legilor care trec prin ambele camere, vi se pare ca in Romania s-au creat legi asa de grozave, “beton” ? pe argumentul asta ar trebui sa mai facem vreo zece camere, ca legile sa se dezbate zeci de ani si oricum nu se stie daca nu se vor amenda dupa 1 an de la promulgare.
  Asadar – o singura camera ne ajunge!

 2. mentorila
  March 16, 2010 at 15:18

  Noua ne trebuie Unicameral. E clar ca lumina zilei. Sa vedem de ce.

  Ca sa va lamuriti clar, cititi pe wikipedia in engleza, explica foarte clar care tari din lume au unicameral si care tari au bicameral, si mai ales de ce. Mi se pare ca aici fiecare isi da cu parerea, cand n-ar trebui sa ne chinuim toti sa reinventam roata. Trebuie plecat de la logica si experienta altor tari in privinta asta. Criteriul de alegere uni sau bi-cameral nu este dupa cheful fiecaruia, ca “i se pare”, ci e simplu si stiintific. Exista regula federalismului si unitarismului. Regula e urmatoarea:

  1. Tarile federale (cele mai mari tari) au de obicei bicameral. (cititi pe wiki ce inseamna federal, se explica) Asta pentru ca e nevoie de o camera superioara, peste Camera principala, care sa tina sub control eventualele dezechilibre intre teritoriile care formeaza federatia.

  2. Tarile unitare, fara subdiviziuni autonome adica, au parlament unicameral. Nu e deci nevoie de supervizarea diviziunilor teritoriale, din moment ce nu exista.

  3. Exista cateva tari unitare cu bicameral, si tari federale cu unicameral, dar sunt exceptii bazate pe traditie si anumite conditii speciale. Sunt cateva, nu mi le amintesc, vedeti acolo; cred ca Franta, dar care are o camera importanta, si una mai simbolica.

  Pe scurt, e o regula mondiala si istorica, pe care, daca o respectam, ajungem la concluzia ca Romania are nevoie de un parlament Unicameral. Scurt. Asta desigur nu e obligatoriu, nu ne impune nimeni, dar e important sa ai acele institutii care se muleaza pe nevoile tarii, altfel merge totul anapoda.

  DECI! cititi putin si documentativa va rog frumos….cateva carti de politca si guvernare se gasesc pe internet in toate limbile la fel si de istorie politica si guvernamentala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *