Veninul de sarpe – Beneficii nebanuite

“Chiar si un razboinic poate tremura in fata unui sarpe veninos”.

Sunetul suierator al unui sarpe il poate cutremura pe oricine. Un razboinic nu se va teme de moarte, dar imensa durere pe care trebuie sa o simta dupa ce este muscat de un sarpe, cu siguranta, il va determina sa se gandeasca de doua ori inainte sa se puna cu reptilele veninoase. Veninul sarpelui este deseori considerat a fi fatal, cauzand pierderea vietii umane sau animale. Cu toate acestea, veninul poate fi, de asemenea, utilizat pentru diferite scopuri de salvare a vietii, cum ar fi in reglarea tensiunii arteriale, in prepararea diferitelor medicamente, in diverse afectiuni neurologice si chiar in stimularea transmiterii unor impulsuri musculare. Mai mult decat atat, veninul de sarpe a fost descoperit ca fiind util pentru vindecarea cancerului.

Cercetarile recente in care s-au studiat efectele veninului de sarpe s-au diversificat in diferite ramuri ale stiintei, cum ar fi biofizica, texicologie, farmacologie, medicina si biochimie. Veninul de sarpe consta dintr-un amestec de nucleotide, ioni anorganici si proteine. Prin analizarea acestuia si altor surse de venin (scorpion, paianjeni, etc.), oamenii de stiinta medicala incearca sa descopere modul in care proteinele functioneaza in corpul uman.

Antiveninul este preparat prin luarea veninului din animal (sarpe, paianjen sau insecta) si diluarea acestuia in laborator. Veninul diluat este apoi injectat in animalul selectat (cal, oaie, iepure, capra, etc.). Organismul animalului injectat va produce anticorpi cu raspuns imunitar, care sunt recoltati si preparati ca medicamente. Formula antiveninului ar trebui sa corespunda standardelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Numarul de decese cauzate de muscaturile si intepaturile otravitoare a scazut drastic dupa descoperirea medicamentelor antivenin. Desi s-a demonstrat ca antiveninul nu poate inversa daunele produse deja, acesta poate totusi sa previna deteriorarea ulterioara de indata ce este administrat. Ohanin, o proteina derivata din veninul Cobrei Regale, s-a dovedit a fi mai eficient decat morfina.

In trecut, veninul de cobra era folosit in tratamentul dependentei de opiu si pe rol de calmant in indepartarea durerilor (in combinatie cu opiu). A fost utilizat, de asemenea, pentru alte scopuri medicale, cum ar fi tratamentul depresiei, durerilor corporale si durerilor de cap.

Veninul de sarpe se poate deplasa cu o viteza uluitoare in corpul uman, avand efecte fatale, dar in stiinta medicamentelor acesta poate fi utilizat cu succes in doze mici pentru tratarea eficienta a paraliziei sau a atacului de cord cauzat de coagularea sangelui. In ultimul timp, veninul de vipera este utilizat pentru prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase si, de asemenea, in medicamentele anti-imbatranire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *