Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD) la copii

Cum se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva la copii?

Poate ca esti parintele unui copil suspect de OCD. Sau poate ca esti un profesor care doreste sa invete mai multe despre aceasta tublurare pentru a-si sprijini elevii.

Tulburarea obsesiv-compulsiva, denumita pe scurt OCD sau TOC, poate aparea la copii de toate varstele, dar si la adulti. Aceasta se caracterizeaza prin ganduri obsesive si ritualuri compulsive. Un copil cu OCD are ganduri obsesive ca i s-ar putea intampla ceva rau sau ca o persoana draga ar putea trece printr-un eveniment neplacut. Ritualurile devin legate de ganduri, ca modallitati de a incerca sa opreasca gandul rau sa devina realitate. De exemplu, un copil poate simti ca trebuie sa se spele pe maini de douazeci de ori pentru a preveni contaminarea familiei cu germeni.

​Cum arata ritualurile?

Uneori, ritualurile sunt mentale, asadar nu pot fi vazute. Un exemplu ar fi rostirea in minte a unor cuvinte din nou si din nou pentru a “neutraliza” un gand infricosator.

Alteori ritualurile pot fi verbale sau fizice. Un exemplu de ritual verbal este rostirea unei fraze cu voce tare ori de cate ori copilul are un gand declansator.

Copiii pot face ritualuri fizice in mod deschis sau le pot masca. De exemplu, se pot implica in ritualuri fizice la scoala sub birou (cum ar fi atingerea fiecarui deget pe genunchi de douazeci de ori), iar profesorii si colegii sa nu observe aceste semne.

Ritualurile usureaza sau neutralizeaza gandurile sau fricile obsesive, facandu-l pe copil sa se simta mai bine. Din pacate, acest lucru dureaza putin, pana cand frica sau sentimentul rau revine. Astfel, se creeaza un cerc vicios.

De asemenea, ritualurile adesea evolueaza. Sau pot disparea pentru a fi inlocuite cu altele. Tulburarea obsesiv-compulsiva poate fi epuizanta si deprimanta. Se poate simti ca si cum nu te poti opri niciodata sau ca ai creierul invadat.

​Cauzele tulburarii obsesiv-compulsive la copii

Nu exista o cauza unica a tulburarii obsesiv-compulsive la copii. Deseori, insa, incepe atunci cand copilul se confrunta cu un eveniment in care simte ca are situatia scapata de sub control. Orice poate cauza asta, de la moartea cuiva la o agresiune sau chiar schimbarea locuintei. Creierul copilului incearca sa gaseasca o modalitate de a se simti din nou in control, iar ritualurile servesc acestui scop.

De asemenea, apare in mod obisnuit in perioadele in care copilul se lupta cu ideea de responsabilitate sporita.

OCD poate incepe treptat sau poate avea un debut brusc. Cand apare un debut brusc, acesta este, de regula, cauzat de o schimbare a mediului sau a circumstantelor (cum ar fi mutarea la o alta scoala). Multi profesionisti in domeniul psihiatriei pediatrice cred insa ca simptomele pot fi provocate de o infectie.

​Cum se trateaza OCD la copii?

Vestea buna este ca terapia psihologica pentru copiii cu OCD poate fi foarte eficienta, atata timp cat este oferita de un profesionist cu un nivel ridicat de pregatire si experienta. Cel mai eficient tratament pentru OCD este ERP (Exposure and Response Prevention).

In cadrul terapiei ERP, copilul este expus treptat la gandul sau conditia de frica pentru a-si reduce, incetul cu incetul, ritualurile. ERP este o adaptare speciala a terapiei cognitiv-comportamentale si se concentreaza mai mult pe comportamente decat pe ganduri.

Afla mai multe despre tulburarea obsesiv-compulsiva pe https://mindmed.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *