Tipuri de cofraje si avantajele lor

Cofrajul este o forma rigida, folosita in constructii pentru obtinerea formei si volumului dorit de beton. De cele mai multe ori, cofrajul este doar provizoriu, acesta fiind eliminat dupa ce betonul proaspat s-a intarit.  Un cofraj de buna calitate trebuie sa fie rigid, sa reziste la incarcarea data de beton, sa fie etans si sa nu pateze suprafata de beton.

Exista mai multe tipuri de cofraje pentru beton, fiecare avand proprietatile si avantajele sale:

  1. Cofrajele din lemn. Sunt variantele clasice de cofraje, fabricate adeseori direct pe santier, din straturi de placi lemnoase imbinate prin incleiere. Se remarca prin usurinta in manevrare, fixare si indepartare, insa necesita mult timp pentru a fi utilizate. Majoritatea santierelor mici aleg aceste cofraje pentru pretul lor scazut si pentru greutatea redusa;
  2. Cofraje din otel. Sunt din ce in ce mai populare, fiind extrem de durabile. Daca sunt utilizate corect, acestea pot fi folosite de-a lungul a sute de proiecte. Durabile, impermeabile si usor de instalat si dezinstalat, cofrajele din otel beneficiaza si de accesorii moderne pentru fixare, cum ar fi magnetii de cofrare. Folosirea unor magneti cofraje reuseste sa imbunatateasca siguranta la locul de munca. Acestia sunt usor de folosit si fixeaza extrem de bine cofrajele.
  3. Cofraje din plastic. O varianta moderna de cofrare este cu plastic. Usor si ieftin, plasticul rezista la uzura, rezista la razele UV si la umiditate. Cofrajele din plastic sunt mai putin populare decat primele variante, insa castiga teren, fiind o optiune economica, ce poate fi taiata rapid la dimensiunile dorite.

De asemenea, cofrarea se poate face si cu polistiren sau cu panouri din diverse materiale.

Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca un cofraj?

  1. Pentru a-si face treaba foarte bine, un cofraj trebuie sa fie foarte stabil si rezistent, pentru a putea sustine cat mai bine betonul turnat. Una dintre cele mai mari stabilitati le ofera cofrajele metalice, fixate cu magneti, insa daca sunt bine instalate, cofrajele din lemn si plastic pot fi, de asemenea, foarte stabile. Daca vrei sa mergi la sigur, cofrarea metalica cu magneti pentru cofrare este cea ma buna alegere. Magnetii de cofrare fixeaza foarte bine cofrajul in timpul turnarii, inlocuind metodele traditionale de fixare. Acestia sunt usor de folosit, se asambleaza si dezasambleaza intr-un timp foarte scurt si au o forta de fixare foarte buna, chiar si in situatiile in care incarcarile sunt foarte mari. Pe supermagneti.ro, acestia pot fi gasiti in mai multe variante de greutate ( rezista la greutati intre 450 si 2100 de kg), in asa fel incat sa poata fi folositi in cele mai uzuale situatii din timpul cofrarii. 
  2. De asemenea, cofrajele trebuie sa fie foarte rezistente la umiditate si la alte conditii de vreme, trebuie sa fie cat mai netede si trebuie sa poata fi scoase cu usurinta dupa ce betonul s-a intarit.
  3. Nu in ultimul rand, cofrajele trebuie sa poata fi reutilizate si sa fie sigure pentru muncitori.

Toate aceste cerinte sunt obligatorii, in conditiile in care betonul este de mai bine de doua ori mai dens decat apa, ceea ce inseamna ca fortele exercitate asupra cofrajului sunt foarte mari, atat in timpul turnarii, cat si in timpul intaririi.

 

Care sunt etapele de cofrare?

Dupa alegerea tipului de cofraj necesar, etapele ce trebuie urmate sunt urmatoarele:

  • asigurarea necesarului de material pentru constructia cofrajului;
  • verificarea cotelor de constructie, conform proiectului;
  • asigurarea cofrajelor prin structuri de sprijin, magneti si alte accesorii;
  • verificarea etanseitatii;
  • decofrare, curatare si depozitare, in asa fel incat cofrajul sa poata fi reutilizat atunci cand este nevoie de el.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *