Rusaliile, Ielele – Datini, traditii, obiceiuri si superstitii de Rusalii – Sarbatoarea Coborarii Sfantului Duh la 50 de zile dupa Pasti

dansul_ielelorRusaliile, Ielele – Datini, traditii, obiceiuri si superstitii legate de Rusalii – Sarbatoarea Coborarii Sfantului Duh la 50 de zile dupa Pasti

Cuvantul Rusalii vine din latinescul „rosalia”, care inseamna sarbatoarea trandafirilor.

Sarbatoarea Rusaliilor sau Coborarea (Pogararea) Sfantului Duh (Spirit) este o sarbatoare crestina care se praznuieste in duminica de la 50 de zile dupa Sarbatoarea de Paste.

In aceasta zi Sfanta se comemoreaza coborarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Isus Hristos. Dupa pogorarea Sa asupra Apostolilor, Sfantul Duh a ramas pentru totdeauna prezent, viu si activ in Biserica crestina. Duhul este comoara darurilor celor bune pe care credinciosii le primesc de la Dumnezeu: viata, sanatatea, puterea de munca, sfintenia si virtutea. In fiecare an, cei adunati in biserici de Rusalii asteapta toate acestea. Duhul ne invata adevarul si ne calauzeste pasii si vointa spre tot ceea ce este bun si placut lui Dumnezeu. Biserica spune ca toti crestinii primesc darul Sfantului Duh indata dupa botez. Astfel, devin purtatori de Duh, iar lor trupul lor devine cum provaduia Sfantul Pavel “templul Sfantului Duh“.

In Ajunul Rusaliilor se tin Mosii de Vara sau de Rusalii cu targuri unde oamenii gasesc cele necesare pomenilor dar si prilej de veselie. Se crede ca sufletele mortilor (mosilor), dupa ce parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), se preumbla printre cei vii, inapoindu-se la locul lor in Ajunul Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi in satele bucovinene.

Crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, in zona Moldovei si a Transilvaniei, 7 zile in zona Munteniei si a Olteniei, iar in zona Banatului, timp de 8 zile.
Incepand de anul acesta, 2009, ne vom bucura de o zi legala libera de Rusalii. Rusaliile cad in data de 7 iunie, plus ziua oferita acum liber, deci vom beneficia in ziua de luni, 8 iunie, de o zi libera.

In mitologia romaneasca, Rusaliile sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Imparat. Nu se cunoaste originea acestui mit, “iele“ nefiind un nume, ci pronumele personal feminin “ele“, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sarbatoarea crestina postpascala a Cincizecimii si devenita Duminica Rusaliilor.

Traditii, obiceiuri, legende si supersitii de Rusalii, de Iele

In traditie se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsiti de Iele. Acestea le vor lua mintile sau ii vor schilodi. Rusaliile, cunoscute in mitologia romaneasca sub denumirea de ” Iele”, sunt fapturi fabuloase, inzestrate cu puteri magice, de seductie, salasuiesc in vazduh, munti, pesteri, paduri si pe malul apelor si cascadelor. Pe timpul noptii, in lumina lunii, Rusaliile se spune ca se scalda goale in izvoare, despletite si dezlantuite. Sunt temute mai ales dansurile Ielelor si din vremuri indepartate se cunoaste ca dansul lor este numit Hora Ielelor, ele adorand sa danseze cu sanii goi in cerc, avand parul despletit, clopotei la glezne, picioare si purtand voaluri subtiri, transparente, dansul lor fiind unul magic, bogat in taine si simboluri de neinteles pentru muritori. Ielele nu fac rau celor ce care le evita, ele devin rele numai daca sunt provocate sau daca dansul lor este privit. Atunci se spune ca  se razbuna pe ” vinovat ” luandu-i mintile definitiv. Ele, Rusaliile, pedepsesc si pe aceia care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor, si nu o pretuiesc si sarbatoresc cum se cuvine.

O superstitie spune ca daca in noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor, deci este indicat sa eviti sa faci aceste lucruri.

crenguta_teiLa sate in special se pastreaza traditia ca in aceasta zi sa se duca la biserica pentru sfintire crengi de tei si nuc, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli.  Aceste crengute se agata apoi la strasina caselor sau la icoane. Se spune ca acestea te vor apara de cele rele si in plus, se mai spune ca acestea ar capata puteri miraculoase pentru vindecarea celor care sufera de surzenie.

Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.
Preotii si satenii ies pe camp in ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.

In ziua de Rusalii exista si obiceiul numit “udatul nevestelor“. Conform traditiei se spune ca numai femeile care vor fi udate vor fi sanatoase tot anul si vor si mai frumoase.

Rusaliile, Ielele, au atributele unor Nimfe, Elfe, Sirene, Naiad, nu li se cunoaste numele, numele lor este tainic si inaccesibil si de aceea au fost inlocuite cu simboluri cum ar fi Fetele Codrilor, Imparatesele vazduhului, Ielele Noptilor Magice, Maiestrele, Izmele Pesterilor si padurilor, Fetele lui Rusalin Imparat, Elfele padurilor si grotelor… .

dansul_calusarilorLegat de Rusalii este si faimosul  joc al Calusarilor, dans ritual care vine de la saritul peste foc pentru a scapa de iele, zanele rele.  Dansul Calusarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat mintile, acesta fiind singurul leac. Dansul Calusarilor este un dans pastrat din vechimi si care urmareste sa indeparteze vraja picurata peste cel sedus si sa puna pe fuga ielele.

In vremuri vechi barbatii care umblau singuri noaptea, drumetii care riscau sa fie prinsi de magia noptii de Rusalii, de Iele, purtau la brau usturoi, frunze de tei sau nuc, fire de busuioc, pentru indepartarea puterii misterioase a Ielelor .

Se mai spune si ca nu este de dorit sa te prinda in Noapte de Rusalii, noaptea tainica a dansului Ielelor, nici la rascruci de drumuri, nici la marginea padurii, nici in munti, nici pe malul intunecat al apelor, caci aceia au sanse mari de a surprinde dansul Ielelor si de a-si pierde mintile.

Acest Mit al Ielelor, Rusaliilor in timp s-a suprapus peste Sarbatoarea Crestina a Sfintelor Rusalii, iar din sarbatoare pagana, a devenit sarbatoare crestina, pastrandu-se de atunci aceste obiceiuri, datini, superstiti si legende cu Iele…

8 comments for “Rusaliile, Ielele – Datini, traditii, obiceiuri si superstitii de Rusalii – Sarbatoarea Coborarii Sfantului Duh la 50 de zile dupa Pasti

 1. Turism-Travel
  March 28, 2009 at 22:11

  Tin sa te contrazic putin referitor la rusalii, Este o sarbatoare intradevar cu ocazia coborarii Duhului Sfant pe pamant precum spunea Dl. Isus ca este de folos sa se duca ca sa ne trimita mangaietorul Duhul Sfant si atat crezi ca mai au loc aici si restul de superstitii omenesti? In ce priveste darurile uite ce am gasit scris:

  1 Corinteni 12

  1. In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta.

  2. Cand erati pagani, stiti ca va duceati la idolii cei muti, dupa cum erati calauziti.

  3. De aceea va spun ca nimeni, daca vorbeste prin Duhul lui Dumnezeu, nu zice: “Isus sa fie anatema!” Si nimeni nu poate zice: “Isus este Domnul”, decat prin Duhul Sfant.

  4. Sunt felurite daruri, dar este acelas Duh;

  5. sunt felurite slujbe, dar este acelas Domn;

  6. sunt felurite lucrari, dar este acelas Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.

  7. Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora.

  8. De pilda, unuia ii este dat, prin Duhul, sa vorbeasca despre intelepciune; altuia, sa vorbeasca despre cunostinta, datorita aceluias Duh;

  9. altuia credinta, prin acelas Duh; altuia, darul tamaduirilor, prin acelas Duh;

  10. altuia, puterea sa faca minuni; altuia, proorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; si altuia, talmacirea limbilor.

  11. Dar toate aceste lucruri le face unul si acelas Duh, care da fiecaruia in parte, cum voieste.

  Cercetati Scripturile!

 2. MM
  June 6, 2009 at 10:02

  De ce ne deranjeaza atat de mult purul adevar? Sarbatoarea Rusaliilor nu este singura sarbatoarea pagana devenita crestina. Cititi toata Scriptura cap coada si nu veti gasi nicaieri acest cuvant macar “Rusalii”. Este o denumire data de oameni, si nu de Domnul Hristos. Una este sarbatoarea Cinzecimii, adica pogorarea Duhului Sfant si cu totul altceva sunt Rusaliile, din pacate.
  Intr-adevar, Cercetati Scripturile!

 3. SYlY
  June 7, 2009 at 22:50

  Cuvantul “RUSALII” vine de la romani….nu cred ca aduce deloc a crestinism din moment ce ei nu erau….mai mult ielele nu au legatura cu Duhul Sfant ….ele fiind considerate creaturi mistice si nu tocmai bune.

 4. Sinist3r
  May 19, 2011 at 08:24

  In primul rand, ati facut din Hristos Dl. (domn – cu conotatii moderne) si Isus (Iisus)[Turism-Travel]. In al doilea rand, multe sarbatori “pagane” au fost crestinizate, sau inlocuite cu sarbatorirea mortilor putrezi frumos mirositori – ce ii numiti “sfinti”. Daca s-a ajuns ca un ucigas ( sfantul Stefan cel Mare ) sa fie declarat sfant doar pentru ca v-a construit niste biserici/ pesteri de talhari… ce sa va mai spun? Normal ca va supara traditiile locale, care respecta Pamantul…
  Frumoasele de iele iau mintile celor care au gresit in fata lor… sau carora raman muti/impietriti/cu mintea ratacita cand privesc cum danseaza si se bucura.

  Foarte bun articolul, va multumesc pentru el ;)
  Pace si Iubire, numai Bine !

  E.L.

  • mister
   June 12, 2011 at 09:45

   In apararea lui Stefan cel Mare si Sfant: David, marele rege al iudeilor a taiat oameni in doua cu ferastraul, a ucis din proprii frati cu zecile de mii, a tradat (vezi Urie) si a preacurvit cu sotia lui Urie si totusi Duhul lui Dumnezeu l-a gasit vrednic de a-l pastra ca vas ales iar voi in adunare ii cititi psalmii.

 5. king of north
  June 13, 2011 at 09:21

  crestinismul……cea mai netoleranta religie, mai fantica decat orice alta religie de pe pamnt , dogma de sorginte evreiasca…. invatatura lui Isus de a ibi pe apropele tau de afi tolerant cu ceilalti , de aface bine , de anu judeca……etc …. este un mit…. crestinul de azi …… nu stie decat sa arunce cu pietre …. ca un fanatic fariseu…. in aceia care isi tin si sarbatoresc traditiile milenare….. da, rusaliile , sanzienele, 1Mai….. noapte de sf Andrei, Boboteaja, noaptea de Sf.gheorghe si multe alte sarbatori crestine…… sau sarbatorit de mii de ani ….. si se vor sabatorii si de acum inninte fara aavea vreo legatura cu crestinismul…… sutn majoritatea sarbatori care printre altele , o venereaza pe mama tera….. dar crestinismul de acum …. nu cel primordial au omorat-o pe mama … sapuna lumea condusa de barbat in frunte….. oare Dumnezeu nu ne-a creat din mama Terra ….. a luat paman si asuflat duh sfant….. nemairespectant pe mama …. o sa ne distrugem bucata cu bucata si este numai un exemplu, chair si Maria Magdalena cea careia Isus i s-a aratat prima oara este inca “curva” in dogma crestina … isus nu a mai vazut-o asa dar voi crestinii inca o considerati…. sunteti o religie sangeroasa violenta din cele mai vechi timpuri pana acum …. nu o sa intelgeti ce v-a transmis Isus nicoadata ……uciasilor de popore, criminali de asa zise vrajotoare ( inchizitia) distrugatori de situri arheologice….. nemilostivilor….. ex de egoism Sf Biserica ortoxa cand ati ajutat voi ortodocsi vreu on blonav , sarac sau necajit….?

 6. Dia
  May 30, 2012 at 18:47

  Daca nu sunteti religiosi, de ce tineti atat de tare sa criticati o religie, oricare ar fi aceea. Consider ca ceea ce spuneti este o ofensa pentru toti crestinii. Daca nu sunteti de acord cu o anumita credinta nu trebuie sa o atacati.cliseele pe care le prezentati sunt absurde pentru ca e clar ca nici dumneavoastra nu stiti ce vorbiti. Am cunoscut persoane de alte religii nu doar crestin-ortodoxe ceea ce m-a facut sa deschid ochii si sa invat sa tolerez orice cult si va sfatuiesc sa pastrati vorbele rautacioase pentru voi deoarece nici ele nu cred ca sunt de laudat.in plus o sarbatoare ramane o sarbatoare ,tine de traditia poporului, de farmecul romanesc pe care il apreciez nu doar eu ,ci toti cei ce viziteaza Romania.Dak le-am sterge pe toate din calendar pentru ca nu corespund unor criterii pe care le construim pe moment ca sa ne aflam in treaba, am ajunge sa fim o natie stearsa si monotona. Suntem un popor de nemultumiti…

 7. nicu
  June 29, 2012 at 01:54

  tare…chiar nu stiam cu adevarat semnificatia acestei sarbatori :d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *