Reteta de Pasca cu branza pentru Pasti – Pasca traditionala cu branza de vaci pentru Paste

pasca-pastiReteta de Pasca cu branza pentru Pasti – Pasca traditionala cu branza de vaci pentru Paste

Pasca cu branza de vaci nu trebuie sa lipseasca de pe nici o masa in sarbatorile de Pasti. Pasca cu branza de vaci, cozonacul si drobul de miel sunt trio-ul retetelor traditionale, de nelipsit in fiecare an de Paste.

Pentru cei care vor sa-si prepare singuri pasca cu branza de vaci le sugeram o reteta simpla si foarte gustoasa. Speram sa va reuseasca si voua si sa va placa.

Pentru aluatul de pasca aveti nevoie de:

50 gr unt
125 gr zahar
3 oua
250 ml lapte
500 gr faina
2 linguri ulei
1 lingura esenta de rom
25 gr drojdie uscata (din cea instant)
un varf de de sare

Pentru umplutura de pasca aveti nevoie de:

1 kg branza de vaci
50 gr unt
4 pachetele zahar vanilat
5 oua
200 gr zahar pudra
3 linguri smantana
1 lingurita esenta de rom
150 gr stafide
1 lingura faina
1 lingura gris
coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie
un varf de sare

Cum se prepara pasca cu branza de vaci:

Se inmoaie drojdia uscata (instant) in putin lapte incalzit in care s-a adaugat si putin zahar.
Se pune restul de lapte la fiert si dupa ce da in clocot se adauga 3-4 linguri de faina, amestecand in continuu pentru a nu face cocoloase.
Se lasa apoi la racit, dupa care se adauga drojdia inmuiata. Compozitia aceasta se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la un loc calduros pentru a se odihni si a creste.

Separat se freaca galbenusurile, se adauga treptat sarea, apoi zaharul, pana devine ca o crema spumoasa. Tot separat se bat si albusurile spuma.

Se aseaza intr-un vas restul de faina si deasupra se adauga compozitia de drojdie si faina crescuta si se amesteca bine, trecand apoi la adaugarea treptata a galbenusurilor, a putin lapte caldut si a albusurilor batute spuma.
Se amesteca totul bine, framantand timp de 20-30 de minute, adaugandu-se apoi treptat si uleiul, untul topit cald si esenta de rom. Daca aluatul va iesi prea tare se mai poate adauga putin lapte incalzit.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se aseaza la loc cald pentru aproximativ 1 ora.

Odata crescut aluatul se imparte prima data in 2 jumatati, iar apoi una dintre jumatati se imparte in alte 3 parti egale.
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea fundului taveiĀ  sau formei in care veti coace pasca.
Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucati de aluat, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se rasucesc una peste alta ca o impletitura. Impletitura aceasta se pune de jur imprejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele 4 capete. Se lasa apoi sa creasca.

Din cea de a 3-a bucata de aluat ce a ramas, se fac separat suluri care se impletesc doua cate doua si se vor pune deasupra umpluturii cu branza a pascai, in forma de cruce.

Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma.
Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita.

Se unge cu ou pentru a capata o culoare frumoasa la coacere si se da la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora.

pasca cu branza de vaci

Se scoate pasca cu branza din cuptor, se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din forma.

Pasca dumneavoastra cu branza de vaci este gata si este tocmai pregatita pentru a intampina Pastele!

reteta de pasca cu branza vaci

Va dorim o pasca reusita si un Paste Fericit!

22 comments for “Reteta de Pasca cu branza pentru Pasti – Pasca traditionala cu branza de vaci pentru Paste

  1. April 15, 2009 at 13:54

    este o buna reteta de pasca si deloc complicata.
    este primul an in care eu vreau sa pregatesc pasca de Paste si sunt foarte incantata caci sunt sigura ca o sa-mi iasa.

    va doresc la cat mai multe retete si un Paste cu multa lumina!

    • roxana
      April 22, 2011 at 07:39

      Imi pare rau dar nu mi-a iesit deloc.Branza s-a inmuiat si toata coca de deaupra s-a dus la fund.Nu va mai faceti reclama

  2. Dorinela Cocos
    April 15, 2009 at 19:13

    Este o reteta excelenta! Desi am 44 de ani (pe care ii voi implini chiar in ziua de Pasti),inca mai am de invatat! Va multumesc si va doresc pace si lumina in casa si in suflet!

  3. Cernaianu
    April 15, 2009 at 23:43

    de mult caut o reteta explicita de pasca. De cind traim pe meleaguri straine nu am mai mincat pasca de Paste. Va voi comunica dupa rezultatul . In orice caz va multumesc mult si va urez un Paste fericit si linistit.

  4. micky
    April 16, 2009 at 22:43

    mi-a iesit fff buna pasca dupa aceasta reteta.faceti-o si voi si nu veti regreta

  5. cornelia
    April 17, 2009 at 07:11

    abia astept sa incerc si eu reteta.e prima oara cand fac pasca sper sa reusesc

  6. Alexa
    April 17, 2009 at 12:24

    25g drojdie instant, uscata – stiu ca un pliculet de drojdie uscata are 7g si echivaleaza cu 25g drojdie proaspata. sa ajungem la 25g drojdie uscata trebuiesc puse aproximativ 3 plicuri jumate. mi se pare foarte mult… sigur este corect?

  7. Chilaru
    April 18, 2009 at 14:16

    Imi place reteta, imi aminteste de copilarie, numai ca bunica n-o facea cu stafide.Un lucru nu-mi este clar-e scris moldoveneste sau romaneste? Oare cand o sa intelegem, ca vorbim aceeasi limba? Lumina invierii sa va aduca la un numitor comun! Paste fericit si belsug pe masa!

  8. magdalena
    March 31, 2010 at 09:56

    Cu siguranta o sa incerc aceasta reteta de pasca, imi place foarte mult sa gatesc mai ales sa incerc ceva nou,am mai pregatit pasca de Pasti, insa ceva mai diferit,,,sunt sigura k o sa-mi iasa si sunt nerabdatoare sa incerc. Va doresc un Paste fericit, linistit si multa lumina in suflet si in casele voastre!

  9. ioana
    April 1, 2010 at 07:13

    Bine si vanilia unde e, iar in umplutura de ce se pune de doua ori unt????????Si la fel si cu drojdia….

  10. elena
    April 1, 2010 at 09:57

    pentru Ioana,

    Vanilia se pune in lapte, drojdia dupa ce a crescut se pune in vasul cu faina si cu restul de ingrediente pentru a incepe procesul de framantare….
    Sa-ti reusesca reteta si sa ai un PASTE FERICIT!

  11. MIHAELA
    April 4, 2010 at 09:41

    Foarte buna pasca,am facut si eu ieri,multumesc foarte mult pentru reteta!O poti vedea pe pagina mea http://www.meme.sunphoto.ro,in albumul GUSTOS!A fost ceva de munca la framantat ,dar a meritat!

  12. crystyna
    April 5, 2010 at 12:16

    am incercat reteta e super mai ales fetitei mele i-a placut la nebunie
    de acum tot reteta asta o voi face mai ales ca e si usor de pregatit

  13. MIHAELA
    April 8, 2010 at 08:19

    Scuze,acum vad ca am lasat adresa gresita:www.meme.sunphoto.ro
    Acolo am un album care se numeste GUSTOS,am postat imagini cu pasca,a iesit foarte buna,multumesc pentru aceasta reteta,am sa mai incerc sa o fac si cu alta ocazie!!!

  14. April 12, 2011 at 14:15

    aceasta pasca de paste trebuie umpluta cu brinva de om si umpluta cu cacacacca

  15. April 21, 2011 at 17:37

    Mi-a placut la nebunie.O voi face de fiecare data cand voi avem timpul necesar.Dar crde ca trebuie sa mai exersez!pwp…n…ori…!

  16. LiViUtZzA
    April 22, 2011 at 13:39

    O exprimare corecta ….Acum incercam sa o facem multumim mult pentru tot ajutorul acordat!
    Sper sa iasa bine….Delicios!!!!!!

  17. pqu
    April 22, 2011 at 16:19

    Nu as sfatui pe nimeni sa incerce reteta. Suna bine, etc, etc, dar pasca nu iese deloc! Am urmat “instructiunile” pas cu pas, rezultatul: coca a fost lipicioasa, n am mai facut nimic.

  18. bianca si roxi
    April 23, 2011 at 23:00

    am facut si noi ……sper sa ne iasa….suntem in dubii:))

  19. bianca si roxi
    April 23, 2011 at 23:02

    pana acum nu a crescut deloc si a trecut deja o jumate de ora:((
    asta e

  20. Miha
    April 24, 2011 at 02:29

    PQU Coca este intr-adevar lipicioasa,dar dupa ce se adauga,uleiul,untul topit si esenta rom,(se lasa 1 ora la dospit) e perfecta,pentru ca oricum folosesti faina cand ii dai orice fel de forma ;) deokmdata la mine e totul perfect,e de pus in rama la cat de bine arata. am bagat-o la cuptor acum,astept sa vad ce iese la final. Probabil sunt singura fata din lume care face pasca la ora 2 jumate` noaptea,DUPA Inviere:)))

  21. July 3, 2016 at 10:35

    La cat de bine arata pasca, cred ca ar trebui ca Pastele sa fie in fiecare luna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *