Psihoterapie – Cum sa alegem un psihoterapeut pregatit care are solutii pentru rezolvarea problemelor in viata de cuplu

Experienta de cuplu

Fiecare dintre noi de-a lungul timpului a trait diferite experiente incadrate in tumultoasa viata de cuplu, a trai in cuplu este o mare provocare pentru oricine si implica anumite sacrificii din partea ambilor parteneri .

In general in mintea fiecarei persoane cuvantul cuplu este asociat cu idea de iubire , idea de cuplu este asociata cu o imagine pozitiva a ceea ce inseamna sa iubesti si sa traiesti momente de exaltare, fericire.

Chiar daca unii au avut dezamagiri , din instinct , nu inceteaza sa creada ca in cele din urma ca vor intalni acea persoana unica , speciala cu care vor forma un cuplu perfect si vor fi fericiti pana la adanci batraneti. Realitatea vietii de cuplu este de cele mai multe ori diferita de imaginatia noastra , de credintele fiecaruia si miturile despre iubire.

Dragostea romantica sau iubirea responsabila?

Povestea celor mai multe cupluri incepe cu o dragoste romantica , idealizarea partenerului si a relatiei joaca un rol important in atractia initiala .Foarte putini sunt aceia care formeaza un cuplu plecand de la o prietenie.Tinerii in general, persoanele care nu au o relatie, cei care au avut o relatie dar s-a destramat , viseaza sa se indragosteasca si sa traiasca o mare iubire.In cele mai multe cazuri nu se intampla asta si tindem sa spunem ca nu avem nici o problema , dar in viata de zi cu zi totul se rezuma la experientele anterioare si perceptia a ceea ce inseamna o dragoste romantica. Recomandarea dupa o asemenea experienta este da a merge la un psihoterapist profesionist cu experienta, care ne poate ajuta in deciziile luate zilnic si in perceptia a ceea ce inseamna o viata de cuplu fericita . Trecerea este mult mai usoara prin psihoterapie , indiferent ca este vorba de o deceptie sau pur si simplu perceperea asupra vietii in general , psihoterapia in cadrul Clinicii Alegria poate aduce plusul de care avem nevoie in fiecare zi, cat si o viata de cuplu sanatoasa. Invatam in procesul socializarii de la cei din jurul nostru, ca a te indragosti este cel mai minunat lucru, dar ce se intampla de fapt atunci cand ne indragostim? De cele mai multe ori este asociata cu o nebunie divina si oamenii care descriu aceasta experienta spun ca este magica.

Perceptia in general a oamenilor indragostiti este descrisa in 4 fenomene:

– fenomenul recunoasterii – indragostitii traiesc sentimentul ca se cunosc de ani de zile

– fenomenul atemporalitatii –indragostitii au sentimentul ca au fost dintotdeauna impreuna

– fenomenul reunificarii – indragostitii au sentimentul ca se simt intregi si impliniti

– fenomenul necesitatii – indragostitii au impresia ca nu pot trai unul fara celalalt

Aceste fenomene creeaza in general o iluzie.

Dupa prima sedinta de psihoterapie bucuresti in clinica noastra partenerii incep sa se planga si sa se arate dezamagiti de faptul ca relatia nu mai este asa cum era la inceput , ca partenerul este schimbat dupa ce s-au mutat impreuna s-au dupa ce si-au asumat anumite angajamente si apar indoielile ca poate a fost totul o eroare si s-au inselat unul in privinta celuilalt.

Romantismul este primul stadiu al dragostei si este imposibil sa ramai in aceasta etapa , exista o serie de emotii si feluri de a le trai , care desi sunt diferite pot oferi aceeasi satisfactie.

Faptul ca sentimentele se schimba nu inseamna ca ele ofera mai putina satisfactie .

Dragostea matura si responsabila

Solutia nu este de a pune capat relatiei si de a o lua de la capat cu un alt partener, ci de a invata ce inseamna dragostea matura si responsabila .Dragostea matura si responsabila se caracterizeaza prin mai multa profunzime , respect si incredere , preocupare pentru nevoile celuilalt , acceptarea partenerului asa cum este si valorizarea lui , acceptarea diferentelor si abordarea lor in mod constructiv .

Trecerea de la iubirea imatura la dragostea matura si responsabila este un process dificil care necesita vointa, disciplina, rabdare, si lipsa egoismului.

Dragostea matura inseamna mai mult decat iubire , sunt foarte multe detalii care contureaza acest aspect si pot fi rezolvate prin psihoterapie:

Partenerii realizeaza ca dragostea are un scop ascuns , si anume vindecarea ranilor din copilarie. Acest lucru ii va ajuta , in loc sa se concentreze pe nevoile si dorintele superficiale , sa recunoasca problemele nerezolvate care stau la baza lor.

Partenerii isi asuma responsabilitatea de a-si comunica reciproc dorintele si nevoile ,adica renunta la mitul conform caruia partenerul le intuieste nevoile si dezvolta canale clare de comunicare .

Partenerii invata sa creeze o imagine mai adecvata a celuilalt si sa inceapa sa vada cine este cu adevarat celalalt , sa il vada ca pe o persoana cu calitati si defecte , ca pe o alta fiinta umana ranita , care lupta pentru a fi vindecata , si nu ca pe un salvator.

 

Prin psihoterapie bucuresti putem rezolva majoritatea problemelor nu numai cele legate de cuplu ci si cele de personalitate

Fiecare partener isi accepta partea intunecata a propriei personalitati , recunoscand faptul ca este o persoana atat cu calitati pozitive cat si negative .Acest lucru va diminua tendinta de proiectare a trasaturilor negative asupra partenerului.

Fiecare partener invata sa isi caute in el insusi puterile si abilitatile care ii lipsesc . Unul din motivele pentru care partenerii se simt atrasi unul de celalalt este credinta ca celalalt detine anumite abilitati si puteri pe care el nu le are.

Intr-un cuplu , partenerii invata ca singura modalitate prin care pot obtine din nou uniunea cu sinele este sa-si dezvolte ei insisi acele trasaturi ascunse.

Partenerii accepta dificultatea de a crea o casnicie fericita . Acest lucru presupune renuntarea la credinta ca pentru a avea o casnicie fericita nu trebuie facut nimic altceva decat a alege un partener si asumarea faptului ca o relatie de cuplu buna presupune munca grea, angajament , disciplina , curaj, evolutie ,schimbare si o vizita la clinica noastra pentru o sedinta de psihoterapie in Bucuresti, pentru a intelege ce este psihoterapia si cat de necesara este in viata noastra, sa putem intelege mai bine perceptia si idealurile partenerului nostru.

 

 

p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }

1 comment for “Psihoterapie – Cum sa alegem un psihoterapeut pregatit care are solutii pentru rezolvarea problemelor in viata de cuplu

  1. September 10, 2018 at 08:51

    Buna ziua eu cred ca un aport important in casnicia mea a avut respectul reciproc ,plecand de aici am ajuns sa ne ingrijim unul de fericirea celuilalt . Cu respect va salutam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *