Poze flori de primavara – Poze lalele – Origini si legende ale lalelor

Poze flori de primavara – Poze lalele – Origini si legende ale lalelor

Unele dintre cele mai frumoase flori ale primaverii sunt lalele… dar pe langa frumusetea lor poate vreti sa aflati si cateva lucruri despre ele, astfel m-am documentat un pic pentru voi..

Desi Olanda se numeste tara lalelelor, olandezii nu au fost primii din lume care au cultivat lalelele. Olandezilor sunt doar niste aprigi si pasionati cultivatori de lalele.

Se spune ca lalelele au aparut pentru prima data, acum sute de mii de ani intr-o zona dintre nordul Chinei si sudul Europei. Conform istoriei, exista indicii care ne arata ca pasionati si cultivatori mari de lalele au fost si alte popoare, dar cei mai de seama fiind turcii.

Astfel, in Turcia, in anii 1500, in perioada domniei sultanului Suleiman I lalelele ocupau un loc de cinste deoarece placeau foarte mult acestuia, iar undeva in anii 1700, in vremea domniei lui Ahmed al III-lea, laleaua a fost ridicata la rangul de simbol al bogatiei si prestigiului… perioada respectiva s-a numit “Era Lalelelor”. In acea vreme laleaua era considerata chiar mai valoroasa decat viata, caci era interzisa cu desavarsire cumpararea sau vinderea de lalele in afara capitalei Turciei, iar pedeapsa era exilul.

O alta legatura dintre lalea si turci este faptul ca numele de lalea vine dintr-un cuvant turcest care inseamna turban.

Tot in Turcia, la inceputul anilor 1700, s-a organizat primul Festival al Lalelelor, care se desfasura in noptile cu luna plina. Sute de lalele erau expuse in vase frumoase, iar toti cei invitati la festival trebuiau sa se imbrace in culori care sa se armonizeze cu florile expuse.

Astfel, de la turcii, olandezi au preluat dragostea pentru aceste flori delicate si frumoase si ei au fost cei care au inceput sa experimenteze cultivarea acestor flori si incrucisarea a diverse specii pentru obtinerea a cator mai multe variante de lalele, lor revenindu-le meritul pentru frumoasele lalele negre.

Cultivarea lalelor, usor usor s-a extins in toata Europa. Lalelele au fost initial o curiozitate si un hobby pentru oamenii foarte bogati, ele fiind considerate ca un simbol al bogatiei si prosperitatii. In gradinile bogatasilor neaparat trebuiau sa fie multe lalele cultivate, caci acesta lucru insemna ca proprietarul are foarte multi bani.

Pana in anul 1630, bulbii de lalele se cultivau si comercializau numai intre cunoscatori si oameni de stiinta, pasionati de horticultura, dar apoi din ce in ce mai multi comercianti au inceput sa speculeze acest lucru pentru a se imbogatii rapid. Astfel, popularitatea lalelelor a crescut din ce in ce mai mult. Pentru ca inca erau foarte scumpi bulbii de lalele, cei care nu isi permiteau sa cumpere bulbi de lalele sau chiar lalele, se multumeau cu lucrari de arta, piese de mobilier, broderii si obiecte de ceramica pe care aparea silueta delicata a florii, pana acolo s-a ajuns cu obsesia pentru aceasta frumoasa floare.

Asa se pare ca in acele vremuri lalelele constituiau o adevarata obsesie, iar in perioada 1634-1637, in Olanda, preturile bulbilor de lalea au explodat, ajungand chiar pana acolo incat un singur bulb echivala cu costul unei case sau al unei proprietati situate in zona cea mai buna din Amsterdam. Istoricii si economistii nu-si explica nici astazi absurditatea acestui caz, dar care este real. A fost nevoie de interventia guvernului care a emis legi pentru a opri aceasta specula absurda, lucru care s-a intamplat incepand cu anul 1637. Au fost multi care si-au pierdut toata averea pe care o aveau, dar floarea in sine a ramas a fi apreciata ca o floare plina de gratie si frumusete. Varietatile rare de lalele insa au ramas la preturi ridicate. De exemplu o varietate scumpa era laleaua Semper Augustus.

De atunci si pana in zilele noastre, olandezii au fost singurii care si-au pastrat devotamentul pentru aceste flori, Olanda astazi exporta pana la 1,2 bilioane de bulbi de lalele anual. De aceea laleaua este atat de legata de Olanda, nu pentru faptul ca si-ar avea originile acolo.

Si pentru ca putem spune acum ca stim cat de cate ceva din istoria lalelor, acum sa ne incantam ochiul cu cateva dintre cele mai frumoase poze cu lalele… Iar pentru cei carora le plac in mod deosebit florile, florile de primavara si cu precadere lalele, pot folosi aceste poze cu lalele ca si avatar, iar pentru ca avem si cateva poze la dimensiuni mai mari, wallpapere cu lalele fermecator de frumoase, pe acelea le puteti folosi ca background de calculator…

3 comments for “Poze flori de primavara – Poze lalele – Origini si legende ale lalelor

 1. ana
  March 9, 2010 at 17:21

  e forte frumoase florile,minunate,de aceea am facut un foldr q poze de primavara:d

 2. Laleaua Neagra
  January 20, 2016 at 10:39

  Multumesc,ptr.aceste splendide lalele,multumesc frumos.Va doresc sa aveti o zi minunata

  • January 20, 2016 at 18:36

   Multumim si o zi minunata si Dvs. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *