Observarea balenelor in Scandinavia

Nu doar capitanul Ahab a cazut sub vraja balenelor – se pare ca oamenii au fost dintotdeauna fascinati de acesti locuitori uriasi ai adancurilor misterioase.

De-a lungul secolului trecut, balenele au fost vanate pe scara larga, devenind aproape pe cale de disparitie. Cu toate ca vanatoarea de balene a fost interzisa in 1986, unele tari inca isi permit asa-numitele vanatori limitate de balene.

Pasionatii de balene au, din fericire, ocazia de a ajunge aproape de aceste creaturi fascinante, prin niste croaziere speciale, de observare a balenelor. Astazi, observarea balenelor a devenit o parte a industriei turismului ce contribuie la dezvoltarea economica, aducand, totodata, beneficii la nivel superior prin reconcilierea omului cu natura care il inconjoara.

Marea Baltica si Oceanul Atlantic de Nord din jurul Peninsulei Scandinave sunt abundente in diverse specii marine, inclusiv balene. Orcile, balenele pilot, balenele albastre, balenele cu cocoasa si multe alte specii si-au stabilit casa in apele din jurul Suediei, Norvegiei, Finlandei, Danemarcei si Islandei. Una dintre cele mai amenintate specii, balena nordica cu nas gros, obisnuia sa traiasca aici.

Cel mai bun timp pentru observarea balenelor in Scandinavia sunt lunile de vara, in special iunie si august. Nu exista nicio garantie ca vei intalni balene in tur, dar, potrivit estimarilor, exista 94% sanse sa experimentezi aceasta intalnire magica. Daca se intampla sa fii ghinionist si sa nu surprinzi nicio balena in excursia ta, in mod cert vei avea mai mult noroc intr-o excursie viitoare.

Cu toate ca barcile au tendinta de a pastra o distanta de circa 100 de metri fata de balene, uneori, aceste mamifere magnifice incalca aceasta regula si se apropie, dar numai pentru a le ura bun venit curiosilor. In afara de balene, exista multe alte specii care pot fi observate in astfel de excursii, cum ar fi delfini, marsuini si diverse pasari marine.

Tarile scandinave si-au extins oferta lor de turism cu croaziere pentru a vedea balene si delfini. Unele dintre locurile recomandate sunt Ofotfjord, Tysfjord si Vesteralen din Norvegia, dar si Kerteminde din Danemarca.

1436191524

1 comment for “Observarea balenelor in Scandinavia

  1. August 10, 2016 at 21:37

    Ce colosi acvatici. Oare cum este sa ii vezi in realitate in mediul lor ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *