Lentilele de contact vs ochelarii de vedere: care este cea mai buna si cea mai eficienta metoda de corectie optica?

In lumea moderna si pe deplin tehnologizata in care traim, un numar tot mai mare de oameni resimt oboseala ochilor la finalul unei zile de munca si, mai grav, se confrunta sau sunt diagnosticati cu diferite afectiuni oculare.

Odata cu inaintarea in varsta, creste si riscul ca incidenta problemelor de vedere sa creasca, ceea ce inseamna, automat, o nevoie stringenta de corectie optica.

Cele mai multe dintre defectele de vedere se pot corecta, evident, fara a fi necesara interventia chirurgicala. Cele mai populare metode de corectie optica sunt, evident, lentilele de contact si ochelarii de vedere.

Desi sunt aparent asemanatoare ca rezultat, totusi exista o mare diferentiere intre ochelari de vedere si lentile de contact! Si nu ne referim doar la principalii parametri, precum raza de curbura, diametrul ori distanta pupilara, in cazul ochelarilor!

Diferente vadite apar si in ceea ce priveste perceperea efectiva a imaginilor. Sa vedem care ar fi aceste diferente, particularizand pe avantajele si dezavantajele lentilelor de contact si ale ochelarilor de vedere.

Avantaje si minusuri ale lentilelor de contact

Ca metoda moderna si practica de corectie optica, lentilele de contact au devenit, cu timpul, din ce in ce mai folosite, popularitate lor fiind in continua crestere. In cazul lor, vederea este clara in orice directie si unghi ai privi, deoarece ele executa o miscare lenta pe suprafata ochiului odata cu miscarea acestuia din urma.

Evident, lentilele de contact se plaseaza direct pe ochi. Din aceste considerente, ele furnizeaza o imagine mult mai naturala a obiectului. Ea insasi poate largi sau reduce usor imaginea, in functie de particularitatile anatomice ale ochiului.

In cazul ambliopiei, se impune corectia optica apeland la lentilele de contact moderne, intrucat corectarea cu ajutorul acestora va face diferenta in privinta dimensiunii imaginii care se formeaza pe retina. Diferenta dintre imaginile ambilor ochi va una cea mai mica posibila.

Nu in ultimul rand, lentilele de contact moderne ofera pacientilor oportunitatea de a beneficia de un unghi nelimitat in privinta vederii, intrucat vederea periferica in astfel de situatii este vizibil imbunatatita.

Avantajele si dezavantajele ochelarilor de vedere

Ca metoda clasica de corectie optica, ochelarii de vedere si-au mai pierdut, un pic, din popularitate. In cazul ochelarilor, lentilele se pozitioneaza la o distanta de 12-14 mm fata de ochi si ramane nemodificata odata cu rotirea ochiului in jurul centrului axei lor de rotatie. Odata ce privirea este atintita intr-o alta directie decat cea drepta, axul ocular trece prin fragmentele non-axiale ale lentilei, ceea ce face ca vizibilitatea sa fie optima doar in cazul privirii indreptate catre o directie centrala.

Din aceasta pricina, apar unele aberatii sau imagini distorsionate atunci cand pacientul va privin in sus, in jos ori in lateral.

In al doilea rand, din pricina distantei existente intre ochi si ochelar, imaginea obiectelor focalizata pe retina ce este privita cu ajutorul ochelarilor va aparea largita sau mai restransa.

Imaginea astfel va creste sau va descreste odata cu modificarea puterii optice a lentilelor. In cazul lentilelor convergente, cu +, imaginea formata pe retina va aparea mai mica, iar in cazul celor divergente, imaginea astfel formata va fi mai mare.

Desi sunt prescrisi in cazul unor diferente mici de dioptrii, totusi ochelarii de vedere nu sunt recomandati in cazul ambliopiei sau in situatia in care puterea optica a celor doua lentile este mai mare de 2 dioptrii.

In functie de unghiul de propagare a fasciculelor de lumina, vederea periferica in cazul ochelarilor de vedere este destul de limitata.

Alegerea ochelarilor de vedere si a lentilelor de contact

Varsta, starea de sanatate, profesia, hobby-urile, stilul de viata sau preferintele persoanele constituie factori determinate in alegere tipului de lentile de contact ieftine sau a ochelarilor de vedere.

Persoanele active, cu un stil de viata aglomerat, pasionate de activitatile sportive sau de vacante se vor indrepta, cu siguranta catre lentilele de contact. Acestea au sanse extrem de mici sa se deterioreze sau sa fie pierdute. Desi necesita un nivel suplimentar si o atentie sporita cand vine vorba de curatare sau de ingrijire, lentilele de contact moderne reprezinta o alternativa practica si confortabila pentru omul modern.

De asemenea, lentilele de contact reprezinta optiunea numarul 1 pentru pacientii cu sensibilitate oculara. De altfel, in functie de natura activitatii zilnice, cum ar fi inotul, alergatul, pacientul poate recurge la folosirea alternativa lentilelor de contact, cat si a ochelarilor de vedere. Nimeni nu poate stopa aceasta utilizare intersarjabila a celor doua metode de corectie optica!

Lentilele de contact Acuvue Advance si PureVision 2 HD ofera o formula avasata pentru a beneficia, in fiecare zi, de o vedere clasa si un plus de confort.

 

2 comments for “Lentilele de contact vs ochelarii de vedere: care este cea mai buna si cea mai eficienta metoda de corectie optica?

  1. February 25, 2019 at 18:51

    Operatia de corectare a vederii a devenit mult mai accesibila si este superioara mijloacelor alternative de corectare a vederii.

  2. February 28, 2019 at 11:36

    Cea mai buna metoda este operatia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *