La omul sărac, nici boii nu trag

La omul sărac, nici boii nu trag

Sau cel puțin așa zice proverbul, pentru că eu cunosc oameni săraci cărora le-au tras boii așa de bine, de tare și de cu folos, încât, până nu s-au proptit cu caru’ într-un ditamai purcoiul de dolari sau euro, nici că s-au lăsat.

Deci, dac-am văzut că se poate, m-am concentrat și-am trecut și eu la armamentul din dotare: cu vorbe dulci i-am implorat, i-am rugat, am invocat toți zeii boilor și-ai oamenilor. Nimic. Apoi am apelat la ocară, la țipete și urlete, am amenințat, am sancționat, m-am dat cu fundu’ de pământ. Boii, ca toți boii, nimic, au rămas pe poziție. Adică din ce în ce mai departe de mormanul meu de gologani.

I-am rugat și eu pe aia de-și urniseră carul să-mi dea și mie niște prafuri de alea de mânat și boii mei la goană înspre bogație, da’ nimeni n-a putut să mă încurce.

Am muncit până am căzut din căruță-n cap, am plâns, m-am luptat, m-am opintit cot la copită cu ei. De unde?! Tot nimic, oameni buni. Ba mai mult, nu numai că nu mi-am urnit animalele spre bine, dar parcă au mai dat și înapoi de unde se opriseră.

Orice am făcut, nimeni și nimic nu mi-a îngăduit să-mi plimb și eu caruța pe unde calci pe parale ca pe dude.

Înțelegând eu că ăia de-au reușit să-și plimbe atelajul până la pușculița doldora de pitaci sunt doar excepția care confirmă regula, și că proverbul are acoperire în real, m-am gândit să fac un ultim apel și la voi, adică în necunoscut, că nu se știe de unde sare iepurele, și dacă nici așa nu funcționează, îmi mut gândul de la bunăstare.

Adică de aia am bătut depeșa asta acum, ca să vă rog să-mi îngăduiți prin niște sfaturi să-mi apropii și eu angelica faptură și chiar și spiritul nemuritor de niște ani lipsiți de griji, da’ să veniți cu soluții concrete, nu cu vorbe de care am podul plin, adică invers proporțional cu cardul. Niște îndemnuri mobilizatoare, să-mi scot și eu naibii din letargie putorile astea de boi. Ori, poate știe cineva vreo tehnică inovatoare în medicina veterinară, să pot să-mi transform printr-o operație-minune boii în tauri, măcar așa să contribuie și boii mei la mersul caruței subsemnatei pe calea înavuțirii.

Carmen Voinea-Răducanu

2 comments for “La omul sărac, nici boii nu trag

  1. May 24, 2017 at 12:12

    Greu la deal cu boi batrani !!

  2. May 28, 2017 at 17:25

    Toti speram sa gasim closca cu ouale de aur. Pe masura ce timpul trece, vedem ca visele de imbogatire devin tot mai ireale. Insa, ne ramane speranta….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *