Jupanopedie sau wikipedia pe stil romanesc

Jupanopedie sau wikipedia pe stil romanesc

Un proiect de altfel ambitios al americanilor, ajuns pe mana unor romani a prins culoare locala devenind o Jupanopedie in toata regula. Scrisa de elevi ce n-au ajuns inca la varsta majoratului, de pensionari sau diversi indivizi dubiosi care isi impun punctual de vedere in anumite domenii de activitate fara ca sa se priceapa catusi de putin, acesti pseudoeditori nu sunt remunerati de nimeni pentru „munca” depusa pe acea pagina. Tot ceea ce-i tine uniti la acest proiect este invidia, ura si dorinta de razbunare pe anumite personalitati. in numele voluntariatului si al libertatii informatiei isi permit cele mai abjecte abuzuri.

Aceasta le-a dat avant pentru a progresa intr-o directie obscura si mincinoasa cu privire la istoria sau cultura poporului roman.

Prefer sa scriu despre mine tocmai fiindca nu doresc ca o parte a istoriei vietii mele sa fie falsificata de acesti indivizi medicocri, dar cat se poate de razbunatori, iar pe de alta parte, traind pe pielea mea astfel de momente cred ca este cel mai indicat. Nu doresc sa mai am articol pe Wikipedia pentru nimic in lume.

O caracterizare sumara a wikipediei romanesti ar fi tocmai aceste randuri scrise pe pagina unui utilizator care foloseste pseudonimul Rebel si pot fi citite la capitolul Perle. Chiar si in calitate de perle reusesc cat se poate de bine sa surprinda imaginea reala a wikipediei romanesti: ”Abuzurile de la Wikipedia se fac de mai toti administratorii, avanu-l pe Giku in fruntea lor. El este cel care “taie si spanzura” ce nu-i convine, ce considera dansul ca trebuie sters, se sterge, iar ce considera majoritatea ramane, pentru ca dumnealui crede ca asa este corect.

Un singur exemplu vreau sa dau: articolul Nikita, a fost “contestat” de mai multe ori ca nu are ce cauta intr-o enciclopedie, iar dansul, Mare Domn de Chisinau, care inca nu a implinit varsta majoratului, a considerat ca e de cuviinta ca articolul sa ramana.

De ce? Numai el stie. Din pacate, nu este singurul, multi alti administratori care se cred mari filozofi, care ne vorbesc din carti si care ii ataca, apoi blocheaza, pe utlizatorii cu adevarat filozofi sau profesori sau scriitori,” inchei citatul. Cam asa functioneaza enciclopedia asa-zis libera: Wikipedia! Mai inainte de toate anumiti specialisti din felurite domenii sunt atacati de administratorii ce nu au nimic comun cu domeniul respectiv, iar in cazul in care raspund acestor invective sunt blocati. Initial, un proiect generos in Romania a primit o fateta atat de urata “datorata” in primul rand domnului Bogdan Stancescu ce are calitatea de a fi primul administrator al Wikipediei romanesti. S-a ajuns la o cenzura grosolana aplicata celor care nu sunt “politicaly correct”, de fapt, al celor care nu intra in gratiile clanului actual de la carma Wikipediei romanesti.

Paginile literaturii contemporane, de exemplu, abunda de scriitori care nu au nici critica literara scrisa de anumite personalitati si nici nu au publicat la edituri de prestigiu sau in reviste consacrate, dupa cum se cazneau sa-mi ceara tocmai mie wikipedistii. De ce spun aceasta? Tocmai fiindca despre opera mea au scris critici literari mai mult decat recunoscuti cum ar fi Ion Dodu Balan, Adrian Dinu Rachieru, Horia Garbea, Ion Pachia Tatomirescu si multi altii.

Au fost publicate recenzii despre opera mea in reviste de specialitate de prim rang cum ar fi Familia din Oradea, fondata de Iosif Vulcan acum mai bine de un secol si jumatate, Luceafarul de dimineata, Oglinda literara, Cronica romana care a scris o cronica de carte la ultima mea aparitie de la editura Eminescu, intitulata Culegere de intelepciune. Aceasta cuprinde intrega mea opera sapientiala publicata in trei volume scoase anterior la o alta editura, inclusiv alte trei noi carti. Toate intr-o lucrare de mari proportii, Editura Eminescu fiind una dintre cele mai apreciate edituri romanesti.

Cu toate acestea, articolul meu este si ramane sters pe enciclopedia Wikipedia fiind accesibil doar pe eniclopedia Metapedia in limbile romana si engleza. Dorind sa raspund in pagina de recuperare a articolului de anul trecut, acelasi Giku raspundea: ” Sorine, Sorine, ia mai uit’te si la tine”. Iar un alt administrator al carui pseudonim este Zoltan scria: “Domnule Cerin, pe cand ne putem astepta la o evolutie in manejul de la Globus?”

Acestea erau raspunsuri date de cei care hotarau ce articole pot fi sau nu sterse pe Wikipedia! Bineinteles ca le-am raspuns, iar decizia dansilor a fost de a-mi bloca accesul pe durata nedeterminata. Nu m-am opus unei astfel de decizii fiindca ar fi fost nedemn ca un scriitor la cei 46 de ani ai sai, cu 12 carti publicate, sa ceara scuze unui copil fiindca acesta a fost obraznic, doar pentru a avea accesul la Wikipedia. Cam aceasta este atmosfera in Wikipedia Romania. in cele din urma utilizatorul Rebel a sters numele meu din toate paginile unde erau catalogati scriitorii contemporani si unde ma aflasem si eu, bineinteles. Acest procedeu pestilential se practica de wikipedisti si in alte domenii nu numai in cele de sorginte culturala. Articolele sunt saracacioase, de proasta calitate, inspirate din diverse publicatii unde sunt incapabili sa discearna ce anume se dorea a se afirma despre o personalitatea sau alta.

Multi tineri aleg deseori o cale usoara de a obtine date accesand aceasta pseudoenciclopedie care le dau de cele mai multe ori date eronate. Chiar si articolul cu privire la persoana mea care a fost pe Wikipedia timp de trei ani ca pe urma sa fie sters abuziv, continea multe date eronate. De fapt, dorinta acestor pseudoenciclopedisti era cancanul din viata mea si nicidecum opera. La fel se intampla cu multi alti scriitori. in prezent la carma Wikipedia Romania este un anume Andrei Stroe, care duce mai departe “opera” distructiva a domnului Bogdan Stancescu, lasand ca abuzurile, invectivele, incultura dar si atacurile abjecte sa inunde la tot pasul.

Unul dintre cei mai apreciati savanti entomologi Prof. Dr. Andy Z. Lehrer, sublinia (citez): ”La data de 1 mai, am scris un mic comentariu la revista Adevarul, unde se discuta despre credibilitatea falsei enciclopedii Wikipedia in limba romana, cautand sa confirm prin fapte reale, bine cunoscute de mine, cele mentionate cu revolta si durere de d-nul Titus Filipas, in revista electronica Asymetria. http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=591 Domnia sa a subliniat in mod exceptional ca « Wikipedia de limba romana trateaza in mod eronat teme extrem de importante din cultura romana » si ca « Sfatul Batranilor [sai] anonimi ce coordoneaza dupa o ideologie anti – romaneasca admiterile si respingerile de articole pe Wikipedia de limba romana foloseste in mod intentionat un fals cod de valori, chiar un cod de valori intentionat falsificate ».

La acestea am vrut sa demasc si infiltrarea unor personaje lipsite de cultura si simtamintele romanesti care au devenit « administratorii » mai mult sau mai putin absconsi ai Wikipediei si care au monopolizat, cu o obraznicie, un tupeu si o vulgaritate inimaginabila, sfera informativa a Orientului Apropiat, cu precadere a evreilor. Ba mai mult, acel sionist ignorant, reactionar si mahalagiu, Leonard Bernstein (zis Arie Inbar), impreuna cu o serie de mari filfizoni « traditionalisti » ai bibliei evreiesti (Ewan, Feri Goslar, Alex F., Mishuletz s.a.) si cu binecuvantarea lui Gutza (recte Bogdan Stancescu), AdiJapan si Andrei Stroe au constituit forul de cenzura a tuturor datelor stiintifice care demonstreaza o alta fateta a istoriei sectei religioase evreiesti…”.

Tot Prof. Dr. Andy Z. Lehrer marturisea intr-un comentariu: “Este suficient sa vedem cele scrise de marele administrator Bogdan Stancescu (probabil identificabil in persoana « birocratului » Gutza), in care sunt nenumarate fraze incoerente, straine limbii noastre sau numeroase informatii false, cunoscute de foarte multi voluntari care au fost dezamagiti de grosolania, incultura, abuzurile si absurditatile populiste ale celor care se dau drept « administratori », dar nu oameni de cultura, enciclopedisti adevarati”. Wikipedia romaneasca este inundata de abuzurile administratorilor care, de cele mai multe ori, iau decizii eronate.

stiu ca acest proiect se bazeaza pe voluntariat, dar acest fapt nu inseamna ca trebuie sa permita eludarea adevarurilor despre cultura noastra nationala si nu numai.De ce am folosit termenul de escrocherie? Uzual, acest cuvant se foloseste atunci cand inseli pe cineva pentru dobandirea anumitor foloase materiale, dar cand acestea devin unele de ordin cultural pentru rauvoitorii acestei natiuni cum se poate numi? Oare nu este un rau mult mai mare decat cel facut de un gainar care pentru un pumn de arginti minte pe oricine? Cred ca da! Atunci cand articolul despre mine era pus in discutie, cineva care se ascunde sub pseudonimul de AdiJapan si pretinde ca este fizician avea tupeul sa-l renege pe venerabilul critic literar Ion Dodu Balan, intrebandu-se daca acesta poate vorbi in numele criticilor literari.

O anume individa care se ascunde sub pseudonimul de LauraP si care a decis stergerea articolului despre mine, afirma batjocoritor ca as fi filozof la oi, pe cand academicianul Gheorghe Vladutescu, o somitate a filozofiei culturii afirma la adresa operei mele sapientiale din Culegere de intelepciune: “Literatura sapientiala are o istorie, poate, veche cat scriitura insasi. Nu numai in Orientul Antic, dar si in vechea Grecie ” inteleptii” au ales forma apoftegmatica (sententiara), usor memorabila, pentru a face, ceea ce se numea in traditie elina, paideia, o educatie a sufletului pentru o formare a lui. si in cultura romaneasca traditia este bogata.

D-nul Sorin Cerin se inscrie in ea facand o opera de tot remarcabila. Maximele – reflectiile sale concentreaza o experienta de viata si culturala si din prea plinul ei impartaseste altora. Tuturor acelora care vor deschide paginile acestei carti de invatatura, ca orice carte buna, ea le va rasplati prin participarea la intelepciune, gandul bun al lecturii ei”. Oare sa fie mai scolita in ale filozofiei aceasta persoana care se acunde sub pseudonimul de LauraP fiindu-i frica sa-si dezvaluie identitatea?

Cu toate ca se doreste a fi un proiect nonprofit pana in urma cu cateva saptamani pagina Wikipedia gazduia un link care te trimitea la site- ul Moongate.ro http://www.moongate.ro/ al carui patron e nimeni altul decat domnul Bogdan Stancescu.

http://en.metapedia.org/wiki/Sorin_Cerin

http://ro.metapedia.org/wiki/Sorin_Cerin

Articol de Sorin Cerin

8 comments for “Jupanopedie sau wikipedia pe stil romanesc

 1. Loxy
  May 21, 2010 at 14:48

  L-am citit pe Cerin, personal va recomand atat Youtube, mai ales pentru cei care vorbiti engleza cat si scribd.com pentru cei care nu. Are niste aforisme si poeme deosebite. Pentru poeme va recomand, versuri-si-creatii.ro

  http://www.youtube.com/user/sorincerin#p/a/u/2/JBPJJG3J-xc

  http://www.scribd.com/doc/24186718/CULEGERE-DE-IN%C5%A2ELEPCIUNE-DE-SORIN-CERIN

  http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/c/sorin-cerin-6zudtpc/

  Oare de ce marii nostrii scriitori au un numitor comun in Romania si anume, bataia de joc deloc intamplatoare adusa la adresa lor?

  De ce se gasesc mereu cate un JEG de genul Bogdan Stancescu sau Andrei Stroe care sa puna bete in roate?
  Wikipedia.ro a devenit o gainarie electronica manelizata. Oare mai sunt naivi care sa o si citeasca sau creduli care sa se inspire din ea?

 2. Nemo
  May 22, 2010 at 14:55

  Cand vom intelege vreodata cum trebuie sa ne comportam cu cei care ne scriu istoria prezentului? Avem nevoie de astfel de talente fiindca prin ele ne putem castiga prestanta in lume. Cerin a publicat si in America din cate am vazut. Este recunoscut pe plan mondial, cugetarile sale fiind in mai multe limbi pe foarte multe bloguri , pagini web, diverse publicatii din intreaga lume. Succes domnule Sorin Cerin!

 3. Sorin Cerin
  May 25, 2010 at 18:40

  S-a stabilit definitiv cine a fost la baya celor mai abjecte injurii la adresa mea. Nimeni altcineva decat romanul de etnie maghiara Mesaros Zoltan, angajat al firmei Electromara din Baia Mare, strada Oltului nr 15 si care este si administratorul wikipedist cu numele de utilizator Meszzoli. Aceiasi persoana care a scris deseori tot felul de injurii la adresa mea. Azi am vorbit cu directorul Rednic al firmei Electromara. Intamplarea face ca si eu am avut un coleg Rednic la scoala generala. Sa fie aceiasi persoana?
  Ma simt o victima a revizionismului maghiar in Romania! Acest Zoltan cu indicaticul Meszzoli nu numai ca m-a trimis la circul Globus din Bucuresti dat este aceeasi persoana care a sters numele meu de pe pagina enciclopedica a municipiului Baia Mare la capitolul personalitati nascute in Baia Mare! A ras sinistru domnul electrician Zoltan cand era vorba de mari specialisti care-mi recunosc opera! Pentru domnul electrician Zoltan nu inseamna nimic academicianul Gheorghe Vladutescu una dintre cele mai mari somitati ale filozofiei culturii din Romania cum poate nu inseamna nimic marii critici literari care au scris despre opera mea cum ar fi Ion Dodu Balan, Adrian Dinu Rachieru, Ion Pachia Tatomirescu si multi altii! Cum sa insemne cand marii lui critici posibili pot proveni de la Budapesta?! Am fost batjocorit fara cele mai mici scuze atat de acest ungur dar cetatean roman Zoli, electricianul din Baia Mare cat si de copilul Giku din Kishinev sau Chisinau?! Nu stiu cum ii place! Acest electrician in wikipedia are mai multa dreptate decat un academician in domeniul filoyofic!

 4. Ceriniada
  May 28, 2010 at 19:04

  Adevărul este că Sorin Cerin este un analfabet. Toate cărţile sale publicate conţin mii de greşeli gramaticale. Îşi face publicitate agresiv pe nişte situri necunoscute pentru că nu are vânzări la editura în care a băgat mii de dolari. A scris o gramadă de cărţi şi nu are nici un fel de recunoaştere. O persoană cu adevărat valoroasă nu se bate pentru celebritatea sa. Pune mâna domnule şi învaţă limba, scrie cărţi valoroase, fă-te cunoscut la reviste precum Luceafărul, România Literară, Observatorul cultural, Convorbiri literare etc., încearcă să fii admis în Uniunea Scriitorilor, învaţă să scrii şi despre alţii numai despre tine şi apoi să vii cu pretenţii de mare filozof. Toţi criticii ţi-au sugerat să înveţi limba, să-ţi revizuieşti opera, iar dumneata nu ai făcut decât să publici nişte absurditîţi, folosindu-te de numele unor oameni prea generoşi cu specimene ca tine. Dacă ai fi cu adevărat valoros, opera ar vorbi de la sine. Ţine minte asta.

 5. May 29, 2010 at 01:28

  Subscriu la ceea ce a spus si scris Domnul Sorin Cerin si Loxy.
  Intr-adevar,”administratorii” de la Wikipedia varianta romaneasca,lasa articole numai despre cine vor ei sa lase.
  desi nu am eruditia domnului Sorin Cerin,eu activand in alt domeniu(sportiv,cu performante),trebuie sa spun lucrurilor pe nume:cei de acolo au precizat ca am o biografie incompleta si ca articolul e suspect,nu sunt surse.Habar nu au aia din Wikipedia romaneasca cu ce se “mananca”alpinismul!!
  Prin urmare,va sustin Domnule Sorin Cerin,chiar daca nu ne cunoastem!

 6. Sorin Cerin
  May 29, 2010 at 19:11

  Multumesc Domnului Ciprian Teodorescu

  Faptul ca simt alaturi de mine si alte suflete care nu sunt dusmanoase imi da putere sa infrunt mizeria ordinara prin care trec! Iubesc muntii si nu as reusi sa traiesc fara ei!Mai mult decat atat cel mai sacru loc al vietii mele este la SFINX UL DIN BUCEGI unde vreau ca cenusa mea sa fie aruncata!

 7. Sorin Cerin
  June 1, 2010 at 18:24

  Mulutumesc pentru acest mesaj semnat de Andy despre ungurul Mesaros Zoltan!

  “Alo! ALO!!! Se aude si la Baia Mare la Electromara? Alo, Electromara? Am nevoie de cativa metri de cabluri electrice si poate vine chiar electricianul Mesaros Zoltan, ala de da note academicienilor si universitarilor filologi sau filozofi. Poate ii da nota de trecere si unui alt academician pe Wikipedia fiindca pe cativa nu vrea sa-i treaca datorita lui Cerin! De ce nu va lasati de cablurile electrice? Cred ca o universitate ar fi mult mai productiva cu mari maestri precum electricianul Mesaros Zoltan de care depinde accesul unor filozofi sau scriitori pe Wikipedia. Vorbea un poet sportiv de publicitate negativa. Pai bine domnule sportiv, daca un electrician precum Mesaros Zoltan alias Iulianu de la Electromara din Baia Mare scrie de rau despre un filosof apreciat de universitari sau academicieni, inseamna de bine nu pentru Mesaros Zoltan ci pentru filosoful respectiv. Daca ar fi invers ar fi de rau. Ca sa inteleaga pana si Mesaros Zoltan, invers vrea sa spuna ca daca el l-ar fi laudat pe Cerin iar academicienii sau universitarii nu l-ar fi apreciat ar fi fost cu adevarat rau si implicit publicitate negativa. Critica despre Cerin o gasiti chiar aici:
  http://ro.metapedia.org/wiki/Sorin_Cerin

 8. June 3, 2011 at 11:39

  Felicitari Sorin.

  Articolele tale despre Wikipedia au fost publicate pe http://licri.ro

  care se doreste a fi cel mai bun motor de cautare romanesc.

  Aceleasi dificulati le-am constat si eu pe Wikipedia. Toate sunt adevarate.

  Am renuntat si eu sa scriu acolo intrucat este pierdere de timp.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Licri

  Si eu am accesul blocat.
  1) Mai mult nu ai voie sa-ti stergi propria pagina creata de tine.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie_Utilizator:Likipedia

  2) Ti se interzice sa scrii si esti amenintat cu stergerea:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Pagini_de_%C8%99ters/Licri

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Licri

  Multumesc Sorin intregul articol este corect si adevarat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *