Iti amortesc mainile? Iata care ar putea fi cauza!

Pentru a intelege mai bine ce cauzeaza amortirea mainilor, este necesar sa raspunzi la aceste 3 intrebari:

  • Ai mainile amortite tot timpul sau doar ocazional?

  • Amorteala apare in aceleasi zone sau isi schimba locatia?

  • Este amorteala mai intensa in anumite momente (de exemplu, ziua fata de noapte)?

Raspunzand la aceste intrebari, poti identifica motivul (cauza) pentru care mainile tale amortesc.

Este important sa retii ca orice amorteala la nivelul mainilor tale poate fi un motiv serios de ingrijorare. Daca iti simti mainile amortite ocazional, poate o data sau de doua ori pe luna, probabil ca nu ai de ce sa iti faci griji. Mai mult ca sigur, ai dormit intr-o pozitie care ti-a incordat bratul sau incheietura mainii. Acest lucru provoaca frecvent amorteala a mainilor dimineata la trezire.

Dar amortirea frecventa a mainilor indica o problema mai grava. Daca mainile tale sunt de obicei amortite sau daca simti ca amortesc in timp ce efectuezi o anumita sarcina, inseamna ca ai una dintre afectiunile enumerate mai jos.

​Sindromul de tunel carpian

Unul dintre semnele majore ale sindromului de tunel carpian este amortirea degetelor sau a mainilor. Amorteala este de regula insotita de furnicaturi, durere si slabiciune. De obicei, aceste simptome apar atunci cand mana este in repaus, cum ar fi atunci cand dormi sau te relaxezi.

Sindromul este cea mai des intalnita neuropatie de compresie si totodata una dintre cele mai frecvente afectiuni ale mainii. Uneori, simptomele dispar de la sine. Alteori, pur si simplu progreseaza in ritmuri diferite pana cand ajung insuportabile.

Nimeni nu stie exact ce cauzeaza sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, exista o asociere intre aceasta tulburare si utilizarea excesiva a degetelor si a mainii. Se pare ca suprasolicitarea mainii si a incheieturii mainii declanseaza aparitia sindromului de tunel carpian. Asta inseamna ca oamenii care isi folosesc mainile in mod intens sunt expusi unui risc ridicat.

Indiferent de cauza sindromului de tunel carpian, motivul pentru care ai mainile amortite este ca nervul median din interiorul articulatiei incheieturii mainii (mai exact, din tunelul carpian) este prins si comprimat. Prin urmare, singura modalitate de a ameliora eficient simptomele este eliminarea compresiei nervului median.

​Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital este varul “mai putin problematic” al sindromului de tunel carpian. Ambele afectiuni sunt cauzate de compresia nervoasa. Sindromul de tunel cubital apare atunci cand nervul ulnar este prins si comprimat in articulatia cotului, mai exact in tunelul cubital.

La fel ca nervul median, nervul ulnar se deplaseaza spre palma, dar mai intai trece prin articulatia cotului. Daca este comprimat in tunelul cubital, va provoca simptome precum amorteala, durere si furnicaturi in mana, in special in ultimele doua degete ale mainii (inelar si degetul mic).

Ca si in cazul sindromului de tunel carpian, singura modalitate de a ameliora simptomele sindromului de tunel cubital este de a elibera nervul ulnar de tesuturile din jur in tunelul cubital.

​Neuropatia periferica indusa de diabet

Nivelul crescut de zahar din sange si diabetul pot provoca neuropatie periferica. De fapt, neuropatia periferica este cea mai frecventa complicatie asociata diabetului.

Leziunile nervoase cauzate de diabet nu apar mereu. Doar jumatate dintre pacientii diabetici se confrunta cu aceasta problema. De asemenea, leziunile nervoase ale neuropatiei periferice se pot simti diferit de la o persoana la alta. Unii oameni simt amorteala sau furnicaturi in maini sau picioare, in timp ce alti oameni simt dureri severe, senzatie de arsura sau se confrunta chiar cu pierderea sensibilitatii.

Este important de retinut ca neuropatia periferica se dezvolta, de obicei, lent. Schimbarile pe care le simti sunt subtile si au loc de-a lungul anilor. Acesta este motivul pentru care, pe masura ce pacientii diabetici imbatranesc, ei ignora adesea acele modificari usoare. Unii atribuie neuropatia procesului natural de imbatranire.

Consecintele pe termen lung ale neuropatiei periferice diabetice pot fi severe. Multi pacienti isi pierd complet sensibilitatea la nivelul extremitatilor. Asta inseamna ca nu mai pot simti lucrurile reci sau fierbinti si nu pot simti nici taieturile, ranile sau arsurile. Acei pacienti trebuie sa ia masuri de precautie, in special sa-si inspecteze zilnic picioarele. Pantofii nepotriviti pot produce ulcere, care pot trece neobservate si se pot infecta.

Diabetul si neuropatia periferica nu pot fi vindecate. Insa poti reduce riscul de a avea neuropatie periferica prin incetinirea progresului diabetului. De asemenea, poti reduce efectele neuropatiei cu anumite medicamente.

Mai multe despre problemele care cauzeaza amorteli in mana poti citi pe www.bestetic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *