Informatii esentiale despre tigarile electronice

Tigarile electronice vin in multe forme si dimensiuni. Majoritatea au o baterie, un element de incalzire si un loc in care se tine un lichid cunoscut sub denumirea de e-lichid sau, pur si simplu, lichid tigara electronica. Cand lichidul este incalzit, tigara electronica produce un aerosol care contine, de obicei, nicotina – substanta care provoaca dependenta de fumat, gasita si in tigarile traditionale din tutun, trabucuri si in celelalte produse din tutun – arome si alte substante chimice care ajuta la producerea aerosolului. Utilizatorii inhaleaza acest aerosol in plamani. Persoanele care intra in contact cu cei care utilizeaza tigari electronice pot, de asemenea, sa respire acest aerosol.

Unele tigari electronice sunt facute sa arate ca tigarile traditionale. Unele insa seamana cu niste pixuri, stick-uri USB sau cu alte articole obisnuite. Actiunea care descrie utilizarea de tigari electronice este numita “vaping” sau a vapa iar dispozitivele mai sunt numite si vaporizatoare.

 

Efectele tigarilor electronice asupra sanatatii:

 

Tigarile electronice sunt inca destul de noi pe piata, astfel ca oamenii de stiinta inca nu cunosc efectele pe termen lung ale acestor produse asupra sanatatii. Iata ce se stie pana cum:

– Majoritatea tigarilor electronice contin nicotina, care nu este nesanatoasa pentru organism, insa poate da dependenta.

– Nicotina este toxica pentru dezvoltarea fatului, prin urmare tigarile electronice nu ar trebui utilizate de catre femeile insarcinate.

– Nicotina poate dauna dezvoltarii creierului adolescent, care continua pana in prima jumatate a anilor ‘20.

– In afara de nicotina, aerosolul emis de tigarile electronice poate contine alte substante chimice. Aceste substante chimice nu sunt insa periculoase pentru organism si, in niciun caz, nu sunt potential cauzatoare de cancer, spre deosebire de gudronul din tigarile care contin tutun, care reprezinta principalul risc pentru aparitia mai multor boli grave de sanatate, printre care se numara cancerul de plamani, cancerul de gat si diferite afectiuni ale cailor respiratorii.

 

Pot tigarile electronice sa ajute adultii sa renunte la fumat?

 

Tigarile electronice nu sunt in prezent aprobate de FDA ca fiind un ajutor real pentru renuntarea la acest obicei, fumatul. Cu toate acestea, mai multi experti din domeniul sanatatii au ajuns la concluzia ca 40% dintre persoanele care au schimbat tigarile din tutun cu tigarile electronice au ajuns in timp sa renunte de tot la fumat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *