Evolutia shooterelor pana la peste un milion de jucatori simultan

Recent, unul dintre cele mai populare shootere ale momentului a reusit sa stranga 1.3 milioane de oameni care s-au jucat in acelasi timp pe platforma. Recordul este notabil, insa sunt sanse mari sa fie depasit intr-un timp destul de scurt, in conditiile in care jocuri precum Apex Legends vin tare din urma si au milioane de fani.

Pentru a intelege cum s-a ajuns la un astfel de record, trebuie sa trecem printr-o scurta istorie a shooterelor, sau asa cum mai sunt numite, FPS (first-person shooter).

Cand aparut shooterele?

Conform celor de la battlelog.co, elemente de FPS au existat inca din anii ’80, insa nu erau chiar atat de atractive si nu au avut succes. Jocul care a reusit sa atraga atentia asupra genului a fost DOOM. Acesta a aparut la inceputul anilor ’90 si a avut un succes rasunator.

Multe dintre jocurile aparute ulterior au fost numite “Clone Doom” chiar daca multe dintre ele au devenit foarte populare: Quake, Nukem 3D, Blood sau foarte popularul Counter Strike.
Incet, incet, acest tip de jocuri a evoluat de la jocuri in care trebuia sa fie omorati monstri virtuali, la jocuri in care fiecare participant era o persoana reala, in fata unui calculator.

Nu a trecut mult pana la aparitia campionatelor de Counter Strike si la fenomenele Apex Legends si PUGB, dar si a altor titluri precum Wolfenstein, Far Cry sau BulletStorm.

De ce sunt atat de populare shooterele moderne precum PUGB si Apex Legends?

  • Pentru ca au o complexitate uriasa. Hartile sunt foarte bine realizate, iar jocurile implica 100 de jucatori care trebuie sa se omoare intre ei.
  • Pentru ca au arme extrem de bine realizate, detaliile lor fiind incredibile;
  • Pentru ca s-a investit foarte mult in marketingul celor doua jocuri. Evident, marketingul este foarte important si este foarte bine pus la punct la aceste doua jocuri;
  • Pentru ca exista posibilitatea sa se joace cu Hack-uri. Cei care cauta PUGB hacks (de aici: https://battlelog.co/pubg-hacks/) sau isi doresc sa joace cu Apex Legends Hacks (de aici: https://battlelog.co/apex-legends-hacks-cheats-aimbot/), vor avea surpriza sa descopere ca este aproape imposibil. Daca la inceput hack-urile functionau destul de bine, astazi exista un sistem numit BattleEye care poate sa descopere cu usurinta cine triseaza. Jucatorii prinsi sunt eliminati din joc. Zi de zi sunt eliminati nu mai putin de 6000 de jucatori.
  • Pentru ca sunt gratuite. Nu in ultimul rand, cele doua jocuri sunt atat de populare pentru ca sunt gratuite. Este adevarat ca exista si variante platite, insa variantele de mobil care sunt cele mai populare in acest moment sunt 100% gratuite.
  • Pentru ca trezesc spiritul de competitie din fiecare jucator.

Cu siguranta, viitorul jocurilor este al shooterelor sau al jocurilor de aventura, nemaifiind foarte mult timp pana in momentul in care totul se va juca intr-o forma virtuala de realitate, ceea ce va deveni extrem de interesant si va ridica nivelul adrenalinei foarte mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *