Energia corpului uman Qi-ul!

Energia corpului uman Qi-ul!
autor Maria Stoica

“Cand noi vom crede ca fuziunea intre doua elemente, in natura, nu este bine conturata, programata, planificata, ne-nselam!

Tot ceea ce vedem in natura este opera de arta a Lui Dumnezeu, mai mult decat atat, Dumnezeu poate modifica totul, dupa bunul plac al Lui sau de multe ori chiar al oamenilor si ei fiind tot creatiile Lui.

Fuziunea a doua elemente in natura inseamna contopirea lor.

La contopirea a doua elemente ele pot ramane cu aceeasi masa, densitate, compozitie chimica. Doua elemente ce se contopesc fara a se modifica chimic, biologic, fizic si fiziologic, pot fi doua elemente ce fuzioneaza dar in momentul fuziuni nu pot suferi modificari fizice, chimice, biologice, fiziologice, de masa sau densitate, aceste modificari se pot produce in functie de compozitia chimica, fizica, bio-chimica a celor doua elemente, sau numai fizica, sau numai chimica. In functie de compozitia fizico-chimica se pot transforma biologic sau modifica fiziologic(forma fizica), sau pot sa-si modifice numai anumite necesitati fiziologice.

Fuziunea a doua elemente poate compune materie sau poate descompune materie, totul se produce in functie de compozitia celor doua elemente de masa, volum, timpul de fuziune (timpul de reactie) intre cele doua.

Pot fi elemente ce se distrug in timpul fuziuni. Daca timpul este foarte rapid, mai lent sau foarte lent (in timp), durata mare de timp, modificarile pot fi diferite, la toate acestea o influenta o are si mediul in care se desfasoara.

Sa luam exemplul apei=H2O:

– la o temperatura ridicata, de 100 de grade celsius, apa se transforma in vapori, vaporii de hidrogen si oxigen in amestec cu masa inerta neuniforma.

– in stare lichida are volum fix, se adapteaza la forma vasului, apa din stare solida se topeste la temperatura de 0 grade, la temperatura de 4 grade, toate structurile cristaline se desfac, volumul se mareste;

– la o temperatura de sub -1 grad, apa devine solida, daca scadem si mai mult temperatura, apa prin inghetare formeaza cristale, legaturi chimice ce se transforma partial, cu cat temperatura este mai mica cu atat legaturile de hidrogen, moleculele de apa se asociaza si formeaza retele ordonate, toti atomii de hidrogen formeaza legaturi de hidrogen, structurile sunt hexagonale, densitatea este mai mica decat la apa lichida(vascozitatea apei).

Temperatura degajata, forma structurala si fizica, energeticul-vibrational (muzica apei), influenteaza mediul in care se afla. In modificarile structurale pot fi efecte benefice sau negative. Nu-mi place sa spun efecte malefice, maleficul il creaza mintea omului neinformat, needucat.

Structura apei in cele trei stari de agregare difera foarte mult; in stare gazoasa = monomerica, calitatea apei este Yang(+); in stare lichida tri sau tetramerica, moleculele de apa capata calitati Yin (devine consistenta;-); in stare solida (gheata), polimer de 6-8 molecule de apa este si mai Yin.

Sa ne readucem aminte poate am uitat: principiul Yang este: -masculinul, soare, cald, +, cum spun chinezii:

– “Versantul insorit al unei coline” sau “Vaporii care se ridica de pe Pamant pentru a forma norii”;”Energia Soarelui”; Soarele deasupra orizontului.

Pentru principiul Yin avem femininul, rece, -, pamant, aceeasi intelepti chinezi spun:

– “Versantul umbrit al colinei”; “Energia Lunii”.

Aceste principii sunt fenomene in care predomina Yang si Yin.Deci temperatura crescuta- Yang si temperatura scazuta Yin. In China antica prin analize atente si studii aprofundate si indelungate ale inteleptilor, au ajuns la concluzia ca aceste principii se pot aplica la absolut tot ce ne inconjoara. Atomul are forta pozitiva in nucleu(Yang), iar forta negativa(Yin) pe orbita electronii, in echilibru. Termenul de energie vine din grecescul:energia=forta in miscare.

Pe langa cele doua mari principii,canale energetice Yang si Yin, tot din tratatele de Medicina Traditionala Chinezeasca, aflam ca-n urma studiilor aprofundate se dezvolta foarte mult acupunctura (in timpul dinastiei Yin si Chang, sec. saisprezece si sec unsprezece i .e.n.). Odata cu prelucrarea metalului au aparut si acele, astfel se aprofundeaza mai mult studiul si apare sistemul meridianelor, acesta fiind posibil prin cercetarea fenomenului de conductie, produs de intepaturi, in diferite parti ale corpului.

Deci toate aceste studii compun Medicina Traditionala Orientala si ne invata ca, corpul uman, are un program inscris in codul genetic (cu precizie) cromozomial ce dezvolta omul pana la maturitate, apoi depinzand strict de ce face el-omul.

Deci ce este codul genetic cromozomial? Este „Qi” – forta vieti, energia fundamentala (vitala) a corpului uman, energie ce spun eu, nu poate exista decat prin informatie, sau putem sa mai spunem interdependenta de informatie si invers. Deci energia Qi la randul ei este formata de energiile fundamentale (ale corpului uman) :

– Energia Zong Qi

– Energia Shen Qi

Energia Zong Qi:

Este energia fundamentala ancestrala, raspunde de alcatuirea structurilor anatomo-biologice a corpului, oglindita in tipul constitutional sau templul strabunilor, energie transmisa din generatie in generatie prin cei 46 de cromozomi.

Aceasta energie Zong Qi pentru a-si indeplini rolul trebuie sustinuta de energia respiratorie-cosmica si energia alimentara-telurica; energia Yuan Qi si Jina Qi,apar in acelasi moment cu Zong Qi,dar aceste energii sunt importante prin Yuna Qi deoarece de aceasta energie depinde longevitatea si vitalitatea individului. Jina Qi devine activa odata cu energia alimentelor, apare tot in momentul conceptiei individului.

Zong Qi – zestrea genetica energetica, desemneaza informatia genetica ce apare in momentul in care se uneste spermatozoidul de la tatal, masculinul=Yang, cu ovulul mamei, femininul Yin. In timpul vieti (timpul dintre nastere si moarte) fiecare fiinta are un program de viata, acest program il avem inscris in nr de cromozomii, cei 46.

Am spus ca zestrea genetica desemneaza informatia genetica ADN-ul. El se replica continuu, fiecare celula formata este copia ADN-ului primordial.

Cele doua lanturi trofice stim ca sunt complementare, purtatoare de informatii genetice. Daca noi vom separa cele doua lanturi trofice adica ADN si ARN, conform tiparului, separarea este urmata de refacerea moleculelor initiale, ce se desfasoara dupa un program precis.

Daca apare o eroare asta inseamna mutatie genetica si se intampla prin eroare de modificari a informatiei, pot fi si mecanisme de corectie.

Energia Zong o putem mentine pe o durata de viata indelungata, asa cum am spus ea ocupandu-se cu longevitatea si vitalitatea individului si fiind influentata de energia alimentelor si energia respiratiei. Ea poate pastra un echilibru intre Yang si Yin.

Tot energia Zong mai are rolul de a recrea individul prin regenerarea celulelor, controleaza activitatea fiecarui organ, tesut, celula, prin intermediul glandelor endocrine, prin ritmurile endogene si axa gonade-suprarenale. Imprima directia in care celulele se divid sau cresc.

Sa facem o scurta recapitulare (pe intelesul tuturor): Zong Qi este energia codului genetic ADN (cele doua lanturi trofice ADN-ARN), si este sustinuta de energia Jina Qi -energia alimentelor =Ta Qi si Yuan Qi- energie respiratorie, exogena=Kou Qi. Tot energia Zong asigura circulatia diferitelor tipuri de energii in meridiane si in vasele de sange, asigura dinamica energetica, cardio – circulatorie si respiratorie, suflul vietii.

Energia Shen Qi

Este energia psiho-informationala.

Este energia ce raspunde de alcatuirea universului uman psiho-intelectual, aptitudinii, tip de comportament. Aceasta este energia biologica cea mai rafinata si subtila, ea raspunde si de activitatea spirituala si-si are sediul in cavitatea de rezerva craniana-creerul nou.

Energia Shen Qi se ocupa cu functionalitatea ansamblului neuronal (tot sistemul nervos) si psihic, aici includem activitatea constienta ce depinde de sistemul nervos somatic (emotional) si inconstient ce depinde de sistemul nervos vegetativ. Apare odata cu formarea si dezvoltarea fatului si maturarea celor cinci elemente sau unitati energetice cum vrem sa le spunem. Fiecare unitate energetica are un anumit tip de energie psihica ce participa la determinarea profilului (formarii) intelectual si psihic al individului.

Cele cinci(5) elemente, unitati energetice sunt:

– Foc – logica – Shen

– Pamant – memorie – Yi

– Metal – intuitie – Po

– Apa – vointa – Zhi

– Lemn – imaginatie – Hun.

Foc = loja energetica foc corespunde energia Shen, corespunde logicii, spiritualitatii, ratiunii, moralitatii, inteligenteii, nobleteii, controlul emotiilor prin logica si ratiune, decelarea informatiilor si actiunilor in viata de zi cu zi.
Pamant = loja energetica pamant, corespunde energia Yi, corespunde (se ocupa) gandirii, reflexiei, memoriei, ideii, filtreaza, prelucreaza si depoziteaza informatii ce decurg din experienta evenimentelor de zi cu zi pentru folosirea lor ulterioara.
Metal = loja energetica metal, corespunde energia Po, capacitatea de adaptare la orice situatie noua, instinctul de conservare, gesturi automate (automatism), reflex promt. Deci energia Po controleaza necesitatea vieti, a manca, a bea, a procesa, adica un plan inferior, viata vegetativa, la planul opus avem viata intuitiva, intuitia si planul ideativ.
Apa = energia apei-energia Zui, corespunde vointei “vointa de fier”, tenacitate, taria caracterului, spirit de decizie,actiune.
Lemn = loja energetica lemn – energia Hum, corespunde imaginatiei, dorinta de actiune (a actiona), a realiza “visuri realizabile”, entuziasmul dorintelor si actiunilor instinctive, “consilierul Shen-ului”,se reflecteaza inainte de actiune.
Aceste 5 elemente ajuta la formarea tipologiei individului,unele in exces altele lipsind sau insuficient , formeaza profilul psihic si energia Shen.

Prin nerespectarea regulilor de viata, surmenaj, stres, “risipirea energiei esentiale”, Shen-ul pierde legatura cu celelalte organe, cand omul pierde legaturile sale cu natura, se afecteaza acest tip de energie, apar patologiile. Aceste patologii sunt studiate de psihosomatica moderna si se regaseste in majoritatea bolilor clinice, indiferent de origine. In momentul in care cunoastem dezechilibrul energetic, manifestarile psihice corect interpretate pot duce la efecte terapeutice scontate,vindecare.

Patru elemente distinctive formeaza energia Shen Qi:

zona de rezerva – se gaseste in cavitatea craniana, sediu creerului;
energia coordonatoare – simbolizata de Foc – Cordul – element dinamizant al energiei Shen, culoarea pielii, stralucirea si expresia privirii.
Starea energetica Shen se oglindeste in ochii (sufletul omului,cum se mai spune). Circulatia energiilor Shen se face prin meridianele de control central, raspund de culegerea de informatii ce provin de la organele de simt, de prelucrarea informatiilor si de raspuns organic (raspunderea organismului la stimulii sistemului nervos) adaptativ fata de aceste informatii. Sistemul de meridiane Yang-Yin,creer si maduva, corespund sistemului nervos, din punct de vedere energetic.

Meridianele Yang si lojele energetice Yang asigura functiile constiente, iar meridianele Yin si lojele energetice Yin asigura functiile inconstiente.

Ying Qi- energia nutritiva.

Noi nu ne putem desfasura activitatea decat printr-un aport de energie din afara, facem parte din organismele heterotrofe. Nevoile noastre umane se refera la energia consumabila ce o luam din alimente, apa, aceastea fiind energii structurale, energii mai putin structurate, aer, particule fine ionizate sau neionizate si energii nestructurate, fotonii, energii luminoase, ale particulelor fara masa de repaus, neutrinul.

Depozitele corpului sunt limitate, nu au o supravietuire indelungata, la o depozitare exagerata (cand mancam mult de exemplu), obezitate sau in tesuturile adipoase, duce la alterarea raporturilor fiziologice dintre fortele consumatoare- catabolizante-Yang si depozitare- anabolizante-Yin.

Ying Qi se mai numeste si energia de intretinere sau constructiva. Energia Ying si energia Wei Qi (energia combatanta a alimentelor, de aparare) sunt identice cu energia chimica a alimentelor. Se produce din prelucrarea alimentelor (energia altor fiinte vizibile) si energia cosmica inspirata, se transfera meridianului Plaman de unde incepe circularea prin meridianele principale, asigurata propulsia de energia Zong Qi, ce controleaza enzimele, controlul hormonilor si fluxurilor energetice ale corpului, deci asigura desfasurarea proceselor biochimice, organelor, tesuturilor, celulelor.

Wei Qi, energia de aparare

Wei Qi, este cea mai mobila, consumabila, apare in procesul de productie si separare a diferitelor energii, a alimentelor, circula profund in torace si abdomen, superficial in piele, in muschi.

Aceasta energie realizeaza o adevarata pelicula energetica protectoare la suprafata corpului si mucoaselor respiratorii si digestive pentru a-si indeplini rolul. Daca pelicula este intacta, energiile patogene nu pot avea efecte negative, impiedica accesul chiar si-n orificiile precum nasul, urechile, ochi, etc. Aceasta energie controleaza toate mecanismele de aparare, la suprafata si in profunzimea corpului, regleaza schimburile ce au loc la suprafata pielii, procese fiziologice ca termoliza (conductia, convectia si radiatia), transpiratia si vasomotricitatea.

Corespund proprietatilor fizico-chimice ale pieli pH cutanat, rezistenta electrica, potential electric, capacitate electrica si unor proprietati fiziologice ca vasomotricitatea, secretie sudorala(transpiratia), prag de sensibilitate, toate actionand prin intermediul unor substante chimice serotonina, histamina, prostaglandinele si altele, imunitatea organismului la diferite agresiuni, reactii inflamatorii cutanate, congestiile, manifestarile alergice, si alte procese patologice externe. Asigura motricitatea si o parte din energia exogena este folosita pentru functiile musculare, asigura contractiile musculare.

Odata cu desfasurarea proceselor metabolice este produsa si homeostaza termica, prin transformarea energiei biologice in energie calorica. Energia calorica mentine o temperatura constanta si optima pentru desfasurarea proceselor.

Wei Qi depinde de energia ancestrala Zong Qi ,si reprezinta factorul dinamic pentru Ying Qi (propulsia), actioneaza in stransa legatura toate trei energiile. Ficatul este important pentru procesele de aparare a organismului, unitatea energetica este Lemnul-Yang.

Sa ne clarificam mai bine,corpul uman este format din materie-spirit-suflet-energii (biocampul uman).

Materia este formata din biologic, biochimic, biofizic, chimic, fizico-chimic.

Spiritul – informatii detinatoare in inconstient si subconstient si logica, ratiune, memorie, intuitie, imaginatie, vointa, fapte de viata, conservarea evenimentelor si apoi stocarea lor in subconstient iar pe cele determinante pentru viata individului stocarea in inconstient, softul uman, procesor, hard = calculatorul omului cu toate programele ce a venit aici, le dezvoltam si introducem altele in functie de capacitatea ce o avem in totalitate si mai ales in functie de psiho-informational, psiho-somatic si psiho-vegetativ.

Corpul energetic este cumulul de energie al corpului – campurile energetice in totalitatea lor si energii interne (meridiane) dar cel mai important in dezvoltarea omului este Qi-ul, energia vitala, suflul vital, Sarpele Kundalini (cum vrem sa-i spunem), influentat in dezvoltarea si pastrarea nealterata a unui corp de functionalitatea si echilibrul energiilor Yang si Yin precum si de cele Cinci Elemente (loje energetice), ce stau la baza intregi creatii: Foc; Pamant; Metal; Apa; Lemn. Tot de functionalitatea si dezvoltarea lui Qi sunt raspunzatoare si -energia Zong Qi=energia fundamentala ancestrala ce este sustinuta de energia cosmica -respiratorie Yuan Qi si energia alimentelor-termica Jina Qi, energia Shen Qi-energia psiho-informationala.

Deci Qi-este energia vitala, energia ce curge prin toate fiintele precum si in univers fiind interconectarea energii cosmice, naturale si umane si gaseste echilibrul pentru sincronizarea sistemului energetic uman cu energia universala a Creatorului. Acum sunt dezvoltate concepte diferite de sanatate si vindecare in urma separarii minti, a trupului, a sufletului (suflul)-spiritul. S-a trecut spiritul (sufletul) in domeniul credintei, mintea in domeniul psihologiei si corpul (trupul) in domeniul medicinei.

Bunastarea starii de sanatate fizica (corp), emotionala (psihica), si spirituala sunt strans legate si depind unele de altele. Acum cand stim ce importanta au energiile in corpul nostru, ne dam seama ca aceste energii cumulate formeaza corpul uman energetic. Interconectarea ce are loc intre atomi (legaturile atomice), molecule, tesuturi sau organe ce alcatuiesc un organism, dar si raportul cu energia din mediu inconjurator are rolul de pastrare a sanatati unui corp, corpul depinzand de aceste energii si echilibrul lor.

Energia este legatura dintre atomi, este in continua miscare datorita reactiilor ce au loc dupa legi precise, legile termodinamici. Surse de energie externa sunt energia fotonica solara dar si energiile ce sunt transmise de la sisteme vii, aceste energii pot fi pozitive sau negative, in contact cu corpul nostru uman. Ca exemplu: – un gand pozitiv sau un gest surpriza poate influienta benefic psiho-informationalul sau psiho-somaticul; – un gand negativ sau gest surpriza (negativ), eveniment, poate influienta negativ psiho-somaticul, psiho-vegetativul sau psiho-informationalul (sau toate la un loc), pot duce la ruperea legaturilor intre doi atomi (destructurarea atomilor, tesuturi), schimbari radicale de reactii chimice sau fizico-chimice, ajungand pana la transformari organice patogene(boli). Nu numai energiile externe pot influienta corpul dar si energiile gand, energiile noastre, pe care le creem noi cu mintea noastra.

Influenta energiei fotonice solare poate fi si ea benefica sau negativa, pentru corpul uman. Energia fotonica solara este detinuta de molecula de Adenozin Trifosfat (ATP) ce i se mai spune si moneda de schimb energetic. Organismul viu este un sistem energetic, cu aceea cantitate de energie de la mediu, este egala cu cea consumata plus acumularile in organism. In functie de acumularile in organism el va creste in greutate sau invers. Pentru organism sursa de energie este asigurata de alimente, avand nevoie si de substante de protectie ce-s asigurate de vitamine, saruri minerale, fier, iod, acizi grasi nesaturati, saturati si apa (pentru racire), apa este folosita in organism pentru bilantul hidric la nivel normal (trebuie sa bem 2-2,5l/zi). Se elimina, nefiind apa pura, lichid incarcat cu resturi (deseuri), prin rinichi si glande sudorifice. Mai avem nevoie de glucide-hidrati de carbon (zaharul fiind de baza); amidon – se afla in toate vegetalele; celuloza-in partea frageda a vegetalelor (un hidrat de carbon, nu are valoare nutritiva, o substanta balast); lipide-grasimi animale si vegetale, valoarea energetica de doua ori mai mare decat la proteine si glucide; proteinele-compusi macromoleculari naturali (in corp se afla carbon, sulf, potasiu, hidrogen), ajuta la refacerea tesuturilor, intra in structura tuturor celulelor si ajuta refacerea celulelor, hormonii (uni dintre ei) contin proteine si regleaza activitatea organismului, formeaza anticorpii, ajuta la eliminarea toxinelor si microbilor. Prezenta proteinelor ajuta la formarea enzimelor si fermenti, formeaza dioxidul de carbon, apa din arderile organice; Enzimele – proteine ce intermediaza sau accelereaza reactiile chimice.

Acestea fiind spuse va doresc sa aveti maxima responsabilitate a corpului vostru,sa aveti grija ce mancati, beti (cand, cum si cat), cat dormiti, ce ganditi si cum invatati sa va stapaniti emotiile.Succes!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *