Durerea de mana. Cauze posibile: reumatism, tendinite si neuropatii periferice

Te bazezi pe mainile tale pentru a face o multime de activitati. Asadar, in timp, este posibil ca la nivelul mainilor sa incepi sa te confrunti cu durere sau sensibilitate. De cele mai multe ori, durerile si disconfortul dispar dupa una sau mai multe zile de odihna, dar daca acestea persista, este necesar sa apelezi la ajutorul unui specialist in bolile mainii.

Probabil ca primul gand care iti vine in minte atunci cand ai parte de dureri la nivelul incheieturilor mainii este reumatismul. Unele dureri de mana pot fi cauzate de reumatism (o boala cronica, infectioasa sau alergica, insotita de dureri la nivelul articulatiilor), insa nu toate. Multe dureri cronice de mana pot avea la baza alte probleme de sanatate, probleme ce sunt, de cele mai multe ori, tratabile.

​Iata care sunt principalele boli ce pot cauza dureri in maini si alte simptome similare cu cele provocate de reumatism:

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna inflamatorie cronica prin care corpul isi ataca, in mod gresit, propriile tesuturi articulare. Provoaca durere, rigiditate si umflaturi la nivelul articulatiilor si poate duce chiar la eroziune osoasa. Din fericire, cu un diagnostic adecvat, simptomele bolii pot fi tinute sub control. Ajunsa in stare avansata, insa, artrita reumatoida poate duce la necesitatea unei operatii de inlocuire a articulatiilor.

Tendinite

Tendinita se refera la inflamatia tendoanelor, acestea fiind tesuturi fibroase groase, facute din colagen, prin intermediul carora muschii se prind de oase. Efectuarea repetata, in mod frecvent, a aceleiasi miscari poate duce la inflamatii si dureri in oricare dintre tendoanele aflate in brat sau mana.

Cea mai frecventa tendinita dureroasa la nivelul mainii este boala De Quervain, aceasta recunoscandu-se prin aparitia si / sau agravarea durerii la miscarea degetului mare.

Epicondilita laterala, denumita si “cotul tenismenului” sau “tennis elbow” este o alta tendinita des intalnita, aceasta dezvoltandu-se in urma miscarii constante inainte si inapoi a antebratului.

Neuropatii

Atunci cand un nerv la nivelul mainii este afectat, poate sa apara durere. Probabil ca nervul a suferit un accident / traumatism prin taiere, torsiune sau smulgere. Intr-un asemenea caz, avem de-a face cu o afectare acuta a nervului. Dar un nerv al mainii poate fi, de asemenea, afectat cronic, aici fiind vorba de o compresie mecanica sau de o afectiune degenerativa.

Iar in patologia mainii se intalneste des sindromul de compresie nervoasa (neuropatia de compresie), acesta manifestandu-se prin dureri, furnicaturi, amorteli si slabiciune in zona mainii.

Cele mai frecvente neuropatii de compresie sunt sindromul de tunel carpian (nervul median din tunelul carpian este comprimat), sindromul de canal Guyon (nervul ulnar este comprimat in zona canalului Guyon) si sindromul de tunel cubital (nervul ulnar este comprimat la nivelul tunelului cubital la cot).

Pseudoartroza

Apare atunci cand o fractura s-a vindecat in mod deficitar. Daca o fractura este tratata in mod corespunzator, aceasta se vindeca printr-un calus, adica printr-un tesut osos nou format, ce lipeste fragmentele de os care rezulta in urma fracturii. Daca acest calus nu se formeaza, iar fractura nu se consolideaza dupa doua luni de la aparitie, vorbim de pseudoartroza.

Practic, pseudoartroza se manifesta ca o articulatie falsa, anormala, care de-a lungul timpului va cauza dureri.

Poti citi articolul complet de la Dr. Vladislav Gyebnar despre cele mai frecvente boli care dau dureri la mana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *