De unde provine limba engleza?

Comparativ cu alte limbi, engleza este o limba destul de noua.

Limba greaca este vorbita inca din anul 1500 i. Hr., sanscrita dateaza din anul 2000 i. Hr., iar ebraica este estimata a fi vorbita de circa 5000 de ani. Engleza, insa, a inceput sa se dezvolte abia in 1066, in urma cuceririi normande a Angliei, devenind cunoscuta in forma pe care o cunoastem in ziua de azi cu 400 de ani in urma.

Inainte de cucerirea normanda, oamenii vorbeau engleza veche, o limba vest-germanica adusa in Anglia de catre anglo-saxoni la mijlocul anilor 400, dupa caderea Imperiului Roman.

Engleza veche nu era deloc asemanatoare cu limba engleza moderna. Celor mai multi vorbitori de engleza moderna li se pare ca engleza veche este ciudata si complet incomprehensibila.

Iata un exemplu de comparatie intre engleza veche si cea moderna:

ic cysse (I kiss)

thu cyssest (you kiss – singular)

we cyssath (we kiss)

beowulf-original

Cucerirea normanda a Angliei

Deci, cum a evoluat engleza veche in engleza pe care o vorbim in ziua de azi?

Limbile se schimba si se dezvolta mereu. Modificarile din limba engleza veche s-au datorat atat acestui proces natural de evolutie, cat si influentei altor limbi. O influenta majora a fost latina, pe care anglo-saxonii au imbratisat-o cand au ajuns pentru prima data in Marea Britanie si, din nou, cand s-au convertit la crestinism. Alte influente lingvistice care au ajutat la modelarea limbii engleza moderne au fost limba norvegiana, adusa in Marea Britanie in secolele IX si X de catre invadatorii vikingi, si limba celtica, vorbita de britanicii nativi.

Cea mai mare schimbare in limba engleza veche s-a produs insa dupa 1066, cand Anglia a fost cucerita de catre William Cuceritorul si a fost invadata de normanzii vorbitori de limba franceza.

1066 este considerat una dintre cele mai importante date din istoria engleza, deoarece cucerirea normanda a marcat inceputul schimbarilor revolutionare in societatea engleza, precum si a schimbarilor esentiale ale limbii engleze.

Aceasta limba continua sa se schimbe si in prezent. Gramatica a devenit mult mai simpla, iar pronuntia este schimbata complet fata de cum era inainte de secolul X. Cand Shakespeare scria in secolul al XVI-lea, limba era deja schimbata destul de mult, fiind mult mai usor de recunoscut de catre vorbitorii de engleza moderna.

In prezent, limba engleza este raspandita in intreaga lume, fiind considerata o limba internationala a stiintei si comunicarii in afaceri, si continua sa imprumute cuvinte din alte limbi.

1 comment for “De unde provine limba engleza?

  1. April 29, 2017 at 16:09

    Engleza din ziua de azi este foarte usoara de vorbit si foarte utila deasemenea !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *