Cum fac adolescentii fata presiunii sociale?

Cum fac adolescentii fata presiunii sociale

In prezent, a devenit din ce in ce mai greu pentru adolescenti sa-si gestioneze emotiile si sa faca fata presiunii sociale. Influenta celor din jur asupra deciziilor, dar si a modului de viata a copilului tau poate avea efecte foarte daunatoare. Grupul de prieteni este primul care are puterea sa schimbe convingerile si ideile unui adolescent. Acesta fiind mereu in cautarea validarii, poate incerca sa impresioneze printr-un comportament nepotrivit care ii poate afecta ulterior situatia scolara sau chiar relatia cu parintii. In acest articol vom analiza atent cateva dintre modalitatile prin care adolescentii fac fata acestei presiuni sociale. In primul rand, Blogevent.ro recomanda tinerilor sa aiba o relatie deschisa cu parintii.

1.Stabileste o relatie sincera cu adolescentul

 

Este foarte important sa reusesti sa castigi increderea copilului tau, aflat la varsta adolescentei. Numai asa vei avea acces la secretele lui, afland mai multe despre prietenii sai, locurile in care le place acestora sa iasa, dar si activitatile pe care le desfasoara. Astfel, atunci cand vei simti ca ceva nu este in regula, iti vei putea ajuta fiul cu un sfat pretios. Sunt multe momente in care copiii au nevoie de incurajarile parintilor, dar si de parerile acestora insa ezita sa le ceara. Daca vei pastra o relatie deschisa cu adolescentul, atunci acesta va avea intotdeauna curajul sa apeleze la tine indiferent de situatie.

 

2. Invata-l despre importanta valorilor morale

 

Inca de la o varsta frageda, copilul tau trebuie sa afle cat de importanta este respectarea valorilor morale. In acest fel va fi din ce in ce mai improbabil ca acesta sa fie influentat de grupurile sociale intr-un mod negativ si sa isi incalce principiile. Daca adolescentul nu are niste valori morale bine definite, inca de cand este mic, atunci va fi foarte usor sa cedeze in fata presiunii sociale.

 

3. Adolescentul are nevoie de ajutor pentru a-si gasi un grup potrivit de prieteni

 

Fiecare om simte la un moment dat nevoia sa apartina unui grup social, iar relatiile de prietenie au un rol foarte important in dezvoltarea copilului tau. Daca iti vei ajuta copilul sa gaseasca un grup de prieteni care sa il influenteze pozitiv, atunci increderea acestuia in fortele proprii va creste, iar anxietatea si presiunea sociala vor scadea.

 

Blogevent.ro recomanda tinerilor sa aiba o relatie deschisa cu parintii

 

Adolescenta reprezinta o perioada complicata in care fiecare copil are nevoie de sprijinul parintilor, fie ca afirma acest lucru sau nu. O figura materna sau paterna care sa ii ofere acestuia sfaturi, sa il incurajeze sau sa il felicite pentru reusitele lui sunt absolut necesare pentru o dezvoltare cat mai buna. Parintii trebuie sa inteleaga cat mai devreme importanta comunicarii cu tinerii ajunsi la varsta adolescentei, dar si a implicarii in vietile acestora. Parerile si sfaturile unui adult ii pot ajuta pe copii sa se confrunte cat mai putin cu presiunea sociala.

1 comment for “Cum fac adolescentii fata presiunii sociale?

  1. November 23, 2022 at 02:29

    Adolescentii din ziua de azi, asa zisa “cultura” selfie sunt mai distrasi de tot ce este stralucitor, fata de cum eram noi in trecut. Astea ii face uneori mai vulnerabili, mai irascibili si mai obositi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *