Cum sa alegi cel mai bun fier de calcat?

cum-sa-alegi-cel-mai-bun-fier-de-calcat

Pentru a alege cel mai bun fier de calcat trebuie sa avem in vizor capacitatiile si functiile pe care le ofera acest aparat indispensabil in orice gospodarie.

Un fier de calcat performant ne ajuta sa ne terminam treaba mai repede dar si sa obtinem rezultate mai bune. Din acesta cauza este foarte important ca alegerea noastra sa nu fie una subiectiva si sa achizitionam un produs in functie de culoare, design, dimensiuni sau greutate. Aspectele pe care trebuie sa le luam in considerare sunt sistemele utile pe care le ofera, puterea aburului si tipul de talpa.

Iata cateva sfaturi si aspecte importante dupa care trebuie sa te ghidezi daca doresti sa achizitionezi cel mai bun fier de calcat :

Importanta talpii. Ce tip de talpa alegem

Consider ca talpa fierului de calcat este cel mai important aspect deoarece este suprafata care are contact direct cu hainele si tesaturile noastre. Talpa principala este fabricata din aluminiu ( de cele mai multe ori ) pentru ca acest material este un conducator bun de caldura. Aceasta talpa propriu-zisa este acoperita cu un invelis protector din materiale diferite, fiind aspectul caruia trebuie sa ii acordam atentie.  Asadar, avem de ales dintre :

  1. Talpa din inox – poate fi incadrata in categoria “ moda veche” deoacere tot mai putini producatori o folosesc si se gaseste ( in general ) la fiarele de calcat mai accesibile ca pret. Aceasta prezinta cateva minusuri si anume : poate lasa scame si praf pe haine, se lipeste cu usurinta de material si poate deteriora materialele sensibile.
  2. Talpa din ceramica – este foarte rezistenta cu un factor mare al calitatii deoarece se incinge repede si ne permite calcarea rufelor cu lejeritate.
  3. Talpa SteamGlide – este folosita in special de cunoscutul brand Philips, este rezistenta la zgarieturi, se curate foarte usor si ofera o buna alunecare pe material.
  4. Talpa din teflon – prezinta atat puncte pro cat si contra. Pro : in timpul calcarii nu se lipeste de material. Contra : nu rezista atat de bine la zgarieturi si necesita o intretinere atenta.
  5. Talpa Ultragliss – are aproape aceleasi particularitati cu talpa din ceramica. Ceea ce ofera in plus este o alunecare mult mai buna pe anumite suprafete.

 

Importanta aburului. Ce trebuie sa stim

Deoarece aburul ne ajuta sa scapam de cutele inestetice, cand alegem cel mai bun fier de calcat trebuie sa acordam atentie orificiilor aflate pe talpa. Recomandat este ca talpa sa prezinte cat mai multe orificii, pe care sa le gasim distribiute in mod uniform pana la varf. Gaurelele aflate pe varful talpii ne sunt de mare ajutor atunci cand trebuie sa calcam zone mai greu accesibile precum zona mansetelor sau a gulerului.

Asadar, cel mai bun fier de calcat ar trebui sa ofere un debit de 35 – 50 grame / minut, referitor la cantitatea de abur care intra in materialul calcat in interval de un minut. La unele modele de fiare de calcat gasim chiar si un buton de abur suplimentar care are capacitatea de a elibera un jet de abur de 100-200 grame/minut ( util pentru cutele dificile ).

Puterea fierului de calcat

Puterea, exprimata in wati ( W ), ne indica cat de repede se poate incalzi fierul de calcat la temperatura maxima. Chiar daca pe piata gasim fiare de calcat cu o putere ce variaza de la 1200 W la 3200 W, ideal este sa ne indreptam spre produsele care ofera circa 2400 W. Indiferent pentru ce varianta optam, trebuie sa tinem cont si de articolul de imbracaminte pe care dorim sa il calcam, si sa folosim o temperatura adecvata.

Ce functii trebuie sa gasim la cel mai bun fier de calcat

Conform site-ului VoxPedia, functiile suplimentare sunt foarte importante deoarece ne ajuta in procesul de calcare dar si in procesul de intretinere a aparatului.

  1. Functie de auto-curatare – talpa va fi curatata in mod automat sau semi-automat. Aceasta functie se refera si la curatarea apei din rezervor, iar in acelasi timp vor fi indepartate si rezidurile sau depunerile de calcar.
  2. Functie de anti-picurare – elimina efectul de “ apa pe haina “ din timpul calcarii.
  3. Functie de oprire automata – cu siguranta ca cel mai bun fier de calcat trebuie sa fie dotat cu aceasta functie. Functia in cauza opreste in mod automat ( in 30 de sec. ) fierul de calcat atunci cand il lasam nemiscat in pozitie orizontala. In acest fel putem preveni incidentele neplacute precum arderea articolelor vestimentare. La fel functioneaza si daca lasam aparatul in pozitie vertical, si se va opri la un interval de aproximativ 10-15 minute. Acest aspect este legat si alegerea producatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *