Cum afecteaza coruptia o societate

Societatea este ca un organism uman: se imbolnaveste si se vindeca. Cand este condusa gresit, de catre oficiali egoisti si lacomi practicand toate formele de actiuni corupte, societatea se imbolnaveste, devine slabita si poate in cele din urma sa se descompuna. Coruptia este un cancer pentru societate. Aceasta submineaza cresterea si dezvoltarea oricarei societati. Vrei sa stii cat de periculoasa si daunatoare poate fi coruptia pentru societate? Acestea sunt doar cateva dintre efectele sale daunatoare:

Pentru economie:

Coruptia reprezinta o amenintare foarte grava pentru economia unei tari. Indiferent de cat de puternica este societatea din punct de vedere economic, coruptia o va afecta, slabindu-i dezvoltarea. Functionarii publici dintr-o societate corupta conduc in mod gresit economia, afecteaza trezoreriile publice si permit delapidarea si cresterea inflatiei. Contractele, care sunt destinate serviciilor publice, sunt deviate pentru a servi buzunarelor private ale functionarilor. Ce inseamna acest lucru pentru mase si pentru cresterea economica a natiunii? Inseamna ca masele sarace nu au nimic de castigat si ca economia ramane in stagnare.

Pentru politica:

Coruptia submineaza democratia si buna guvernare. In alegeri, de exemplu, in cazul in care alegatorii voteaza candidatul pe care il considera ca le va imbunatati calitatea vietii, coruptia dauneaza sansele acestuia prin sabotarea proceselor electorale cu mita si frauda. Coruptia compromite statul de drept in sistemul judiciar. In tarile din Lumea a Treia, unde coruptia este extrem de agresiva, statul de drept este incalcat ca urmare a abuzului grav al puterii, ceea ce face ca verificarile si anchetele sa fie aproape imposibile.

Pentru dezvoltarea societatii:

Coruptia incetineste cresterea economica si descurajeaza investitiile. Cum poate sa se dezvolte o societate intr-o tara afectata de coruptie? Orice societate care doreste cu adevarat sa se dezvolte, se angajaza in practici prudente si are parte de administrari transparente pentru a evita coruptia. Dar societatile corupte considera dificila evitarea pradarii trezoreriilor publice si, prin urmare, dezvoltarea lor este aproape imposibila.

Coruptia este o amenintare letala pentru orice tara. Ea ucide dezvoltarea economica a natiunii, slabeste cultura politica si destabilizeaza justitia.

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *