Ce trebuie sa stii despre sindromul de canal Guyon

Ce este sindromul de canal Guyon?

Nervul ulnar este unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, asigurand bratului functie motorie si senzoriala. Acesta isi are originea in plexul brahial, trece pe lungime bratului, traverseaza incheietura mainii si ajunge in degetul mic. Nervul ulnar asigura sensibilitate degetului mic si celei de-a doua jumatati a degetului inelar. Totodata, asigura functia motorie a unora dintre muschii mai mari ai antebratului responsabili de prindere, precum si a unora dintre muschii mai mici ai mainii. Fiind cel mai mare nerv din corp neprotejat de muschi sau os, nervul ulnar este predispus la rani.

Sindromul de canal Guyon, denumit si sindrom de tunel ulnar, apare atunci cand nervul ulnar este comprimat in canalul Guyon, acolo unde incheietura mainii intalneste palma. Tulburarea nu trebuie confundata cu sindromul de tunel cubital, care este caracterizata de compresia nervului ulnar la nivelul cotului.

Care sunt cauzele sindromului de canal Guyon?

Compresia nervului ulnar in canalul Guyon poate avea o multime de cauze. De cele mai multe ori, microtraumatismele repetate in zona sau chiar fracturile din regiunile vecine sunt incriminate. De asemenea, sindromul de canal Guyon poate aparea din cauza prezentei unui chist ganglionar in incheietura mainii. Suprasolicitarea mainii si folosirea repetata a instrumentelor vibratoare pot fi si ele cauze ale acestei tulburari. In plus, activitatile ce implica o presiune palmara constanta, cum ar fi ridicarea greutatilor si ciclismul, pot provoca dezvoltarea afectiunii.

Care sunt simptomele sindromului de canal Guyon?

Simptomele tind sa se dezvolte treptat in timp. Cel mai adesea, vor aparea amorteala si furnicaturi in degetul inelar si in degetul mic, in special dimineata. Totodata, poate aparea slabiciune a mainii. Cu timpul, dexteritatea mainii se va diminua. Unele persoane sufera, de asemenea, de dureri in incheietura mainii si in degetele IV si V.

Cum este diagnosticat sindromul de canal Guyon?

Pe langa un istoric medical cuprinzator, o reviziure a simptomelor si a activitatii, medicul specializat in bolile si chirurgia mainii va efectua o examinare fizica a mainii si a incheieturii mainii afectate pentru a determina locul compresiei. De asemenea, medicul va face testul two point discrimination pentru testarea senzitiva si testul Froment pentru testarea motorie.

Pentru un diagnostic precis, pot fi necesare si examinari paraclinice, cum ar fi studiile electrofiziologice si imagistice.

Cum se trateaza sindromul de canal Guyon?

Metode nechirurgicale

Determinarea factorilor cauzali duce la cel mai simplu tratament. In cazul in care compresia este cauzata de utilizarea repetitiva a mainii sau de presiunea palmara prelungita, activitatea in cauza trebuie evitata, redusa la minim sau modificata. Medicul de mana poate recomanda, de asemenea, purtarea unei atele pentru incheietura mainii. In plus, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

De stiut ca orice metoda nechirurgicala ajuta doar la atenuarea durerilor si disconfortului. Singura metoda de tratament eficienta in tratarea sindromului de canal Guyon este interventia chirurgicala.

Interventia chirurgicala

Operatia consta in taierea ligamentului carpian palmar si a ligamentului piso-hamat pentru a se mari in acest fel calibrul canalului si a se elibera presiunea. Este o procedura nedureroasa, de durata scurta, care daca este facuta la timp, asigura o recuperare si un prognostic foarte bune.

Postoperator, simptomele ar trebui sa dispara. Nervul ulnar se va vindeca in totalitate in urmatoarele luni, timp in care este posibil sa fie nevoie de cateva sedinte de kinetoterapie.

Mai multe detalii despre sindromul de canal Guyon poti afla pe www.bestetic.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *