Care sunt principalele tipuri de coroane dentare?

Avantajele unei coroane dentare sunt foarte mari, fiind una dintre solutiile prin care se poate reda functionalitatea cavitatii bucale si zambetul, fara costuri foarte mari. Coroanele dentare moderne sunt realizate din materiale rezistente, sunt biocompatibile, arata exact ca dintii naturali si rezista zeci de ani, atata vreme cat sunt bine ingrijite.

Care sunt principalele tipuri de coroane dentare?

  1. Coroana ceramica pe suport de metal. Este una dintre cele mai ieftine optiuni si una dintre cele mai utilizate. Partea ceramica ofera estetica asemanatoare unui dinte natural lar partea metalica asigura rezistenta.  Cel mai adesea, metalul folosit este un aliaj de Nichel-Crom, insa pentru pacientii alergici la nichel se poate folosi si un aliaj din Crom-Cobalt;
  2. Coroana integral ceramica. Este cea mai placuta din punct de vedere estetic, fiind realizata exclusiv din ceramica. Aceasta poate avea o nuanta impresionanta de nuante si poate copia cu fidelitate culoarea dintilor. Printre avantajele pe care le ofera se numara faptul ca necesita o slefuire minima a dintilor. Nu este cea  mai potrivita pentru dintii cu probleme mari.
  3. Coroana ceramica pe suport de zirconiu sau coroana integrala din zirconiu. Zirconiul este o alternativa excelenta la metal, fiind biocompatibil si mult mai atractiv din punct de vedere estetic. Din pacate, dezavantajul zirconiului este cel legat de costuri. De asemenea, un dezavantaj poate fi prezent in momentul in care se doreste realizarea unor punti lungi, cu multe elemente, deoarece este un material cu sensibilitate la forfecare. Totusi, din punct de vedere estetic este o solutie excelenta.

Ce este, de fapt, o coroana dentara?

Coroana dentara este un invelis care acopera dintii slefuiti sau implanturile dentare. Aceasta are aspectul unui dinte natural si reuseste sa redea estetica si rezistenta pe care o avea dintele inainte de a avea probleme. Coroana dentara poate sa fie folosita pentru un singur dinte sau poate sa fie folosita pentru mai multi dinti in acelasi timp, sub forma unor punti.

In functie de scopul pe care il au, coroanele pot fi definitive sau provizorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *