Cand trebuie sa mergem la dermatolog pentru examinarea alunitelor

Doctor dermatologist examines birthmark of patient close up. Checking benign moles. Laser Skin tags removal

Identificarea alunitelor suspecte si a altor excrescente ale pielii este importanta in prevenirea cancerului de piele. Cu toate acestea, poate fi greu de facut diferenta dintre o alunita benigna si una care este potential canceroasa. In randurile ce urmeaza, vom analiza modul de identificare si clasificare al alunitelor.

​Pistrui sau alunite? Cum se diferentiaza?

Inainte de a determina daca alunitele tale sunt benigne, este important sa stabilesti daca acestea sunt intr-adevar alunite sau daca sunt pur si simplu pistrui. In timp ce multi pacienti folosesc cei doi termeni in mod interschimbabil, exista diferente cheie intre alunite si pistrui. Cunoasterea diferentei dintre pistrui si alunite te va ajuta sa evaluezi si sa intelegi mai bine starea pielii tale.

Pistruii

Pistruii sunt pete mici, maronii si inofensive ale pielii ce pot fi genetice sau pot rezulta din expunerea la soare. Acestia se estompeaza in general cu timpul si devin mai proeminenti vara, cand suntem expusi la soare mai des. Pistruii sunt intotdeauna plati. Trebuie stiut insa ca pistruii care rezulta din expunerea la soare pot prezenta un risc de cancer de piele.

Alunitele

Alunitele sunt compuse din celule active producatoare de melanina, cunoscute sub numele de melanocite, care au crescut impreuna. Sunt in general mai mari decat pistruii si sunt usor inaltate. Termen medical pentru o alunita este nev, care in limba latina inseamna “semn de nastere”.

​Tipuri de alunite

Alunitele se impart in trei categorii principale:

Alunite congenitale

Acestea sunt prezente la nastere si apar la 1-2% din populatie. In timp ce majoritatea nu sunt periculoase, alunitele congenitale de dimensiuni mari au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decat cele mici. De regula, alunitele de acest tip cresc proportional cu corpul si se pot deschide sau intuneca in timp.

Alunite dobandite

Alunitele dobandite sunt cel mai frecvent dezvoltate in timpul copilariei sau la varsta adulta si adesea rezulta din cauza expunerii excesive la soare. De regula, au dimensiuni mai mici de 1 cm. In timp ce alunitele dobandite, de cele mai multe ori, nu prezinta risc de cancer de piele, orice alunita dezvoltata dupa varsta de 50 de ani poate fi un motiv de ingrijorare.

Alunite atipice

Alunitele atipice pot avea multe caracteristici distincte. Cel mai frecvent, au o dimensiune destul de mare, au o forma neregulata si o culoare neuniforma. Aceste alunite prezinta un risc crescut de cancer de piele. Alunitele atipice se dezvolta de obicei in timp, fie din alunite congenitale existente, fie din cele nou dobandite. Daca ai o alunita ce pare a fi atipica, este important sa mergi cat mai curand la un dermatolog pentru a o examina.

​Verificarea alunitelor pentru semne de melanom

Detectarea precoce este cheia in tratamentul melanomului, cea mai mortala forma de cancer de piele. Cand melanomul este detectat devreme, in general in stadiile 1 sau 2, rata de supravietuire este de peste 90%. O modalitate usoara de a-ti verifica alunitele pentru semne de melanom este prin utilizarea sistemului ABCDE. Daca alunita ta prezinta oricare dintre urmatoarele semne, ar trebui sa mergi imediat la un dermatolog.

A: Asimetrie

Indiferent daca sunt rotunde sau ovale, alunitele benigne sunt aproape intotdeauna simetrice. Pe de alta parte, alunitele maligne au, de cele mai multe ori, o forma neregulata.

B (borders): Margini neregulate

De obicei, alunitele maligne au marginile aspre, ridicate sau crestate.

C: culoare

Alunitele au de regula o singura nuanta de maro. O alunita care prezinta mai multe nuante diferite de maro, negru sau albastru, poate fi un semn de avertizare al melanomului. Leziunile de melanom pot fi si rosii, albe sau incolore.

D: diametru

Alunitele care sunt necanceroase au de obicei un diametru mai mic decat cele care sunt canceroase. Leziunile de melanom sunt, de regula, mai mari de un centimetru.

E: evolutie

Daca observi ca oricare dintre alunitele tale a suferit modificari recente de culoare, dimensiune sau forma, mergi imediat la un dermatolog pentru o examinare. Unul dintre factorii cheie in diagnosticarea melanomului si a altor forme de cancer de piele este constientizarea acestor schimbari de indata ce apar. In timp ce alunitele raman in general la fel in timp, leziunile melanomului isi pot schimba forma si dimensiunea si pot dezvolta simptome precum sangerare, mancarime sau cruste.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la https://chirodermatologie.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *