Boli de inima: descopera o parte din bolile de inima si tratamentul acestor boli

boli-de-inimaBoli de inima: descopera o parte din bolile de inima si tratamentul acestor boli
Inima sau cordul este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular. Are un rol vital in circulata sangelui si implicit in mentinerea vietii.
Factorii de risc reprezinta conditii ce se asociaza cu probabilitatea de a dezvolta o afectiune cardio-vasculara, o boala de inima. Cu cat aveti mai multi astfel de factori, cu atat posibilitatea de a va imbolnavi de inima sau chiar de a muri de cauza cardiaca creste.

In Romania, bolile de inima sunt cauza a 6 din 10 decese. Iata, deci, de ce e important sa cunoastem factorii si sa-i corectam, vestea buna fiind ca o mare parte din ei pot fi preveniti si tratati.

Factori de risc pentru boli de inima ce nu pot fi influentati:

Varsta: barbatii peste 45 ani si femeile peste 55 ani;

Sexul: la barbati, riscul imbolnavirii de inima devreme in viata e mai mare decat in cazul femeilor. Dupa menopauza dispare rolul protector al hormonilor estrogeni si riscul imbolnavirii de inima devine comparabil la ambele sexe.

Ereditatea: daca parintii si/sau fratii dumneavoastra au fost hipertensivi, diabetici sau au avut un infarct la varsta tanara (sub 55 ani), exista sansa sa suferiti de aceeasi boala de inima.

Factori de risc in bolile de inima ce pot fi influentati:

Fumatul: chiar si mai putin de 5 tigari pe zi sunt periculoase! Fumatorul are un risc de 2 ori mai mare de a face un infarct decit o persoana nefumatoare. tigarile cu continut redus de nicotina („light”) nu scad riscul, deoarece cel mai daunator este monoxidul de carbon.
Daca nu fumati, nu va apucati! Daca fumati, lasati-va! Nu este niciodata prea tirziu pentru a va lasa! Tensiunea arteriala crescuta in timpul se va reduce. Dupa numai 24 ore incepe sa scada riscul de infarct, la un an se reduce la jumatate, iar la 15 ani ajunge la nivelul unui nefumator.

Hipertensiunea arteriala(HTA): se spune ca hipertensiunea este un „ucigas tacut”, deoarece de regula nu se simte, de multe ori depistarea ei fiind intimplatoare. in 90-95% din cazuri nu se cunoaste cauza ei. Riscul de aparitie a hipertensiunii este crescut de virsta, istoricul familial, obezitate, consumul excesiv de alcool si sare. Frecvent este insotita de prezenta altor factori de risc: obezitate, sedentarism, diabet, colesterol crescut. De ce este periculoasa? Deoarece imbolnaveste inima, rinichii si creierul (produce paralizii, cu consecinte uneori dezastruoase).

Cind vorbim de hipertensiune arteriala? Daca tensiunea dumneavoastra depaseste la masuratori repetate 140 mmHg pentru maxima, respectiv 90 mmHg pentru minima.
Trebuie precizat ca tensiunea arteriala este un parametru variabil, ea putind varia de la un moment la altul al zilei, intre anumite limite, in mod normal, fara consecinte grave. Tratamentul HTA se face diferit in functie de nivelul cresterii peste limitele normale si de asocierea cu alti factori de risc (prezenta diabetului zaharat impune un tratament mai agresiv).
Ce trebuie sa stiti?

Tratamentul se face toata viata, sub indrumarea periodica a unui medic. Nu uitati sa luati medicamentele in mod regulat, mai ales cind mergeti la medic. Acesta trebuie sa vada cum se comporta tensiunea dumneavoastra sub tratament. Dozele de medicamente pot fi corectate, la indicatia medicului, in functie de rezultat, de efectele adverse sau de alte afectiuni coexistente.

Schimbarea stilului de viata: , restrictia moderata de sare, reducerea consumului de alcool, activitatea fizica si scaderea in greutate, are un rol important in normalizarea TA, uneori ducind si la reducerea dozelor de medicamente. via medicas.ro

2 comments for “Boli de inima: descopera o parte din bolile de inima si tratamentul acestor boli

  1. May 26, 2009 at 22:22

    deja este o chestie plictisitoare cand zici ca fumatul dauneaza sanatatii. asa si? fumatorii sunt constienti de asta. treaba lor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *