Avantajele cititului – 5 Motive pentru care sa citesti mai multe carti

Cititul te face mai destept! Afla care sunt avantajele cititului!

Avand in vedere diversitatea optiunilor pe care le avem in jurul nostru in zilele noastre, de ce ar trebui sa mai citim, din cand in cand, cate o carte? Avem filme care sa ne distreze, jocuri video care sa ne hipnotizeze, telefoane mobile cu ajutorul carora sa vorbim cu prietenii la distanta si emisiuni televizate care sa ne anunte despre noutatile din aceasta lume extrem de dezvoltata. Daca asta nu este de ajuns, computerele noastre si internetul, cu siguranta, ne pot oferi toate aceste lucruri la un loc, transformandu-ne in niste adevarati zombi moderni. Cu atat de multe butoane pe care sa le apasam si cu atatea ecrane la care sa privim, cine mai are timp sau rabdare sa citeasca o carte? De ce ar trebui sa ne deranjam lecturand diverse romane?

Pentru ca cititul ne face mai destepti! Citind carti, creierele noastre sunt mai antrenate decat orice alta tehnologie moderna existenta in ziua de azi. Fie ca citim romane sau non-fictiune, carti digitale sau manuscrise istorice, cititul in sine ne pune mintea la contributie intr-un mod diferit, oferindu-ne beneficii de lunga durata. Cititul acum poate avea un impact puternic asupra intregii vieti, pe tot parcursul anilor care vor trece.

Nu esti convins de avantajele cititului?

Iata aici 5 motive pentru care sa citesti mai multe carti:

1. Imbogatirea vocabularului – Cititul ne ajuta sa invatam cuvinte noi, nu doar sinonime pentru cuvinte sau concepte pe care le cunoastem deja, ci cuvinte la care ale caror sensuri nu le-am cunoscut niciodata. Intotdeauna, oamenii care au un vocabular bogat fac impresii bune atunci cand sunt la un interviu de angajare sau cand cunosc persoane noi. Mai mult decat atat, cei care articuleaza foarte bine si care detin un izvor lexical imbelsugat, par mult mai inteligenti decat restul oamenilor.

2. Cititul iti antreneaza creierul – Concentrarea si intelegerea necesara devin niste sinapse inflacarate care ne antreneaza creierul in momentele de lectura. Cititul reprezinta o urmarire activa care ne forteaza sa gandim, spre deosebire de televizor, care pur si simplu ne ofera informatii pe care le primim fara niciun efort de gandire. Tot mai multe studii arata faptul ca persoanele mai in varsta care continua sa-si pastreze mintea ascutita citind au mai putine sanse de dezvoltare a bolii Alzheimer sau a altor forme de dementa.

3. Extinderea cunostintelor – Citind despre un subiect care ar putea fi strain de noi, cum ar fi anumite legi, intamplari istorice sau diverse fenomene naturale, ne poate deschide mintea catre idei noi.

4. Cititul reduce stresul – Ce este mai relaxant decat sa stam afara, pe iarba, intr-o zi calduroasa de vara si sa citim un roman? Vietile ne sunt pline de responsabilitati care ne acapareaza de dimineata pana seara. Relaxandu-ne cateva minute pe zi, citind ceva interesant, sanatatea noastra mentala are numai de castigat.

5. Cititul imbogateste imaginatia – Un scriitor bun picteaza un tablou din caractere, setari si scene. Folosindu-ne de acesti parametri, noi ne punem la contributie imaginatia pentru a intregi si a da viata povestii. Lectura incurajeaza o imaginatie activa atat la adulti, cat si la copii.

Ce zici, te-am convins de avantajele cititului?

1 comment for “Avantajele cititului – 5 Motive pentru care sa citesti mai multe carti

  1. January 4, 2017 at 14:27

    Foarte bun articolul .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *