Astenie de primavara – Remedii pentru tratarea asteniei de primavara si a depresiei

Astenie de primavara – Remedii pentru tratarea asteniei de primavara si a depresiei

Intotdeauna, la trecerea de la iarna la primavara, ne plangem de indispozitia starii fizice si psihice. Cu toata ca rezultatele obtinute in urma examenelor medicale indica cote normale, totusi ne simtim obositi fizic si psihic. Motivul acestei stari este asa numita astenie de primavara.

Ce este de fapt astenia? 

Astenia este efectul efortului organismului de adaptare la noile conditii meteorologice, lasand loc, de cele mai multe ori, la instalarea unei usoare depresii.

Cum ne afecteaza astenia?

Astenia se manifeesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, insomnie, scaderea memoriei si comportament labil. Cand astenia se transforma in depresie, semnele cele mai frecvente sunt: tristetea, oboseala, lipsa de energie, lipsa interesului pentru activitatile sociale, insomnie, hipersomnolenta in timpul zilei, comportament alimentar haotic, lipsa concentrarii, sentimente de vinovatie, neajutorare, inulitate, inritabilitate.

Cand, in urma asteniei, se instaleaza depresia, este foarte important sa consultam un medic si sa urmam tratamentul primit, deoarece depresia poate continua cu o stare permanenta de tristete, de neincredere in sine, chiar si dupa disparitia asteniei. Cauzele sunt multiple si variaza de la persoana la persoana. Starea de depresie usoara poate fi legata de schimbarea de anotimp, dar si de o serie de cauze fizice, pornind de la o alimentatie saracacioasa sau lipsa exercitiilor fizice, pana la boli de sezon, cum ar fi gripa.

Remedii naturale pentru tratatea asteniei de primavara oferite de Adrian Florin Secureanu, Doctor in stiinte medicale si director la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa:

Remediile naturale sunt cele mai bune si la care ar trebui sa apelam pentru tratarea asteniei. Acestea se bazeaza pe plante si o alimentatie sanatoasa compusa din legume si fructe proaspete, bogate in vitamine.

Tijele si frunzele de papadie – sunt cel mai puternic detoxifiant al primaverii. Tijele si frunzele de papadie despovareaza de toxine ficatul si colonul, regleaza si stimuleaza digestia, ajuta la eliminearea masiva a toxinelor din organism. Se consuma zilnic, pe stomacul gol, cinci-zece tije de papadie neinflorita sau o mana de frunze verzi (sub forma de salata). O cura dureaza minim sapte zile.

Tinctura de rozmarin – are un efect tonic nervos si cardiac puternic, fiind indicata mai ales in cazul asteniei care apare la persoanele hipotensive, cu predispozitie spre melancolie sau depresie. De asemenea, are un efect de stabilizare a emotiilor, fiind recomendata firilor mai labile, care trec cu repeziciune de la o stare la alta.

Macesele – reprezinta cel mai puternic vitaminizat C din flora noastra. Sunt un remediu foarte valoros in cazul oboselii cronice, in slabiciune, dureri difuze in oase, apetit alimentar inconstant, sangerari ale gingiilor, scaderea imunitatii.

Drojdia de bere – este o adevarata colectie de vitamine din complexul B. O lingurita de drojdie de bere proaspata, administrata cu putina miere sau fara, ajuata la redobandirea formei fizice si a celei pshihice.

Polenul – este cel mai complex medicament-aliment, insa trebuie administrat cu prudenta pentru ca poate da alergii. Se administreaza doua lingurite pe zi, dupa mese.

Dintre alimentele bogate in vitamine care sunt bine a se consuma in orice perioada a anului pentru a contracara aparitia asteniilor sunt: urzicile, stevia, spanacul, papadia, salata verde, telina, loboda, ridichi, ceapa, praz, varza, toate acestea ajutand in primul rand la detoxifierea organismului.

De asemenea, nu trebuie uitat de “medicamentul” ideal in combaterea asteniei de primavara, si anume exercitiile fizice. Prin miscare facuta in mod regulat pofta de viata va fi la cote maxime!

1 comment for “Astenie de primavara – Remedii pentru tratarea asteniei de primavara si a depresiei

  1. April 4, 2010 at 13:15

    Remedii sigure…ceaiuri …renuntarea la alcool.tutun ,droguri..si multa miscare!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *