5 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre obezitate

Numarul persoanelor care sufera de obezitate a crescut intr-un ritm alarmant in ultimii ani, aceasta boala metabolica reprezentand o amenintare serioasa pentru sanatatea si bunastarea multor oameni din intreaga lume.

Desi exista o multime de organizatii de sanatate care incearca sa creasca gradul de constientizare al acestui pericol, oamenii inca sufera de obezitate, unii fara sa stie macar cum au ajuns sa fie obezi. Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de efectele negative ale obezitatii si tind sa treaca cu vederea aceasta problema de sanatate. In randurile ce urmeaza, vei gasi cinci informatii esentiale despre obezitate.

​1. Poate provoca o multime de afectiuni grave.

Desi obezitatea poate fi prevenita, ea devine treptat o amenintare pentru sanatate. Odata ce o persoana a devenit obeza, ii este din ce in ce mai greu sa-si tina greutatea sub control, mai ales daca are o alimentatie necorespunzatoare. Persoanele obeze sunt expuse riscului de a suferi de o multime de afectiuni grave, printre acestea numarandu-se bolile de inima, diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral si anumite tipuri de cancer.

​2. A fi obez este diferit de a fi supraponderal.

Atat obezitatea cat si supraponderabilitatea sunt legate de greutatea unei persoane atunci cand aceasta este mai mare decat greutatea corporala recomandata. IMC (indicele de masa corporala), care arata relatia dintre greutatea si inaltimea unei persoane, poate fi folosit pentru a diagnostica daca esti obez sau daca esti expus riscului de a fi obez. Majoritatea persoanelor cu un IMC mai mare de 30 sunt considerate obeze. Dar, daca ai un IMC intre 25 si 29,9, inseamna ca esti supraponderal.

​3. Atat adultii, cat si copiii pot fi obezi.

Obezitatea nu se limiteaza la varsta. In timp ce numarul adultilor care sufera de obezitate este de obicei mai mare decat cel al copiilor, trebuie stiut ca aceasta afectiune poate aparea la orice varsta. Copiii care sunt obezi de la o varsta frageda sunt susceptibili de a fi obezi si la varsta adulta daca nu se iau masuri de precautie iar starea lor nu este controlata intr-un stadiu incipient. Adultii care sufera de obezitate sunt expusi riscului de a avea probleme de fertilitate (si multe alte probleme de sanatate). Daca nu este tratata, obezitatea poate provoca nu numai boli fizice, ci si probleme grave de sanatate mintala, cum ar fi depresia.

​4. Pierderea in greutate nu este suficienta pentru a trata obezitatea.

Pentru a te trata de obezitate, trebuie sa apelezi la un medic specialist, sa faci testele de sange necesare, sa te interesezi despre orice riscuri potentiale sau conditii de sanatate subiacente pe care le ai. Cazurile severe de obezitate ar putea chiar necesita tratament medicamentos sau interventii chirurgicale.

​5. Obezitatea poate afecta viata de zi cu zi.

Daca nu este tratata devreme, obezitatea poate afecta negativ viata de zi cu zi, ducand la o serie de afectiuni, dureri cronice de spate si osteoartrita.

Asigura-te ca faci des sport, bei multa apa si dormi bine pentru a te feri de toate aceste probleme.

Pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *