3 Lucruri pe care probabil nu ti le-a spus profa de geogra

3 Lucruri pe care probabil nu ti le-a spus profa de geogra

Geografia este o disciplina complexa, care studiaza toate aspectele Pamantului: fizic, social, economic, etc. Aceasta stiinta ii ajuta pe oameni sa inteleaga sistemele planetei si modul in care acestea functioneaza. 

 

Pe planeta noastra se remarca o multime de fenomene anormale, geografice si geologice, care nu sunt altceva decat consecinte ale activitatilor omului. Chiar daca expertii geografi ne ofera raspunsuri pentru multe dintre intrebarile pe care le avem, exista si fenomene pentru care nu s-au gasit inca explicatii.

 

Daca si tu esti curios care sunt cateva dintre cele mai interesante curiozitati legate de geografie, atunci ai nimerit cel mai bun articol!

1.Care este localitatea cu cel mai scurt nume?

 

“A” este cel mai scurt nume al unei localitati. Prima litera a alfabetului a fost aleasa pentru a denumi un sat situat intre Tarile Nordice, Suedia si Norvegia.Un lucru interesant despre “A” este ca in limbile celor doua tari, aceasta denumire inseamna “rau”. De asemenea, in acest sat se regasesc muzeul “Lofoten Stockfish”, dar si muzeul “Norwegian Fishing Village”, care pot fi obiective interesante pentru turistii curiosi. 

2. Care sunt cele mai lungi denumiri geografice? 

 

Una dintre cele mai lungi denumiri geografice acceptate este cea a unui deal din Noua Zelanda „Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu”, care are 85 litere. Aceasta este o expresie in limba maori care inseamna „locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a alunecat, urca si inghitea munti, cunoscut ca mancator de sol, ce a jucat la fluier pentru iubita sa”.

 

Acesta a fost pentru mult timp cel mai lung nume al unei localitati, pana ce recordul a fost intrecut de ” Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”  care are 163 de litere si denumeste o localitate din Tailanda.

3. Care este cea mai mica tara din lume?

Vaticanul, infiintat inca din anul 1929, este orasul-stat suveran care are o suprafata de numai 0,44km patrati. Pe acest teritoriu se regasesc o multime de puncte turistice printre care se numara si Biserica Sfantul Petru, Capela Sixtina, Palatul Apostolic, mai multe cladiri si muzee, dar si Gradinile Vaticanului, gradini medievale.

Conducatorul acestui stat este Papa de la Roma, in prezent Papa Benedict al XVI-lea. Orasul-stat are numai 800 de locuitori si este vazut de credinciosii romano-catolici ca si un centru spiritual. 

 

Esti o fire curioasa? Afla de pe guess.ro lucruri interesante despre geografie

 

Exista foarte multe beneficii pe care ti le ofera studiul geografiei. In primul rand, aceasta stiinta te va ajuta sa reusesti sa intelegi mai bine stirile si sa iti creezi un context al evenimentelor curente. Totodata, cea mai importanta abilitate pe care ti-o ofera studiul geografie, este intelegerea mediului si dezvoltarea gandirii spatiale. Daca iti doresti sa afli mai multe, afla de pe guess.ro lucruri interesante despre geografie. Cu siguranta vei fi surprins de informatiile pe care le vei descoperi! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *